Убеден съм, че ще има нови политически проекти и те

...
Убеден съм, че ще има нови политически проекти и те
Коментари Харесай

Антон Кутев: Ще има нови политически проекти и те ще бъдат по-успешни от БСП в лявото

Убеден съм, че ще има нови политически планове и те ще бъдат по-успешни от Българска социалистическа партия в лявото. Това сподели Антон Кутев - член на Националния съвет и пратеник на Конгреса на Българска социалистическа партия, в изявление за Радио „ Фокус “.

„ От 1 милион гласа за три години Българска социалистическа партия спадна на 260 000, което значи, че има минимум 700-800 хиляди сега, не става дума просто за жители, става дума за гласуващи жители. Това са 700-800 хиляди гласуващи жители, които явно сега не разпознават Българска социалистическа партия като своята партия, а те биха дали своят вот за ляво. Т.е. сега ще се появи не един, за жалост съм уверен, че ще се появят няколко леви плана. Дано да могат да бъдат обединени, тъй като най-важното е, по какъв начин ще се защитят тези ползи на жителите. Защото дълги години се говореше, че прогресивното облагане, че корпоративният налог – това са леви политики. Не. За Европейския съюз те не са леви, те са естествени политики. Тези леви политики доста от дълго време са станали част от законодателството и от традицията на великите западни общества. А ние още тук не смеем дори да проговорим за тях. И това би трябвало да се случи и то ще се случи, несъмнено, през нови политически субекти, защото Българска социалистическа партия сега безусловно е избягала от това “, сподели още той.

На въпрос - какво сподели конгресът от 22-ри януари, че Българска социалистическа партия е демократична партия на свободни хора, както твърди в благодарственото си слово ръководителят Нинова, или че Българска социалистическа партия стана жертва на фарс с апаратни хватки, както разяснява Крум Зарков, депутат и евентуален претендент за ръководител, в случай че имаше директен избор – Антон Кутев сподели, че Българска социалистическа партия е станала жертва на ръководителя си.

„ Сега това, че Корнелия има безграничен блян към власт, който не се подчинява на никакви правила, в действителност не е учудващо. Тя не е нито първият, нито последният човек, попаднал във властта, който занапред нататък е подготвен да даде всичко за нея без оглед на средствата. Тук огромният проблем за мен беше, че аз за първи път виждам Българска социалистическа партия като партия, която не може да се съпротивлява на това. А това към този момент е в действителност проблематично, тъй като то някак си раздира най-малко персонално моите показа за това, по какъв начин би трябвало да се води и партийният живот, и политическият живот. Ако една организация е склонна на това, което се случи – то дори не е фарс, то беше обидно, най-малко за мен беше – в случай че тя е способна да допусне това, това значи, че просто в актуалния либерален свят тя за жалост няма място. Трудно мога да намеря мястото на организация, която дотам може да бъде подвластна от един човек, освен това – аз не желая да приказвам за Корнелия персонално в тоя случай, само че Корнелия въобще не е този замайващ водач, който ни е показан “, добави Антон Кутев.

Според него при Корнелия Нинова грешките в последните три години са вървяли една след друга.

„ И нелепостите вървяха една след друга, с цел да свършим най-после с идиотизма - да издигнеш претендент за президент, който е по-силен от партията и който има над 50% поддръжка, пък ти да работиш против него. Но както и да е, да не ги изброяваме. Всичкото това най-после докара до 26-те депутата и поради това да влезеш в ръководството, тъй като ти си задоволително слаба, че дето се вика, хем да ги крепиш, хем да се оправдаваш, че не можеш да направиш действителните промени. Това е ужасяващо. И някак си за жалост това е най-тъжното нещо, което бих могъл да си помисля или да кажа за партията, за която съм работил в последните към този момент повече от 20 години “, уточни още Кутев.

За него се унищожава и стопира бъдещето на Българска социалистическа партия.

„ Тук аз отново желая да подчертая – моят проблем не е Корнелия Нинова. Аз с Корнелия съм работил, имали сме куп кавги, дето се вика, аз може да съм ѝ желал оставката и тя е желала моята. Това са неща, които са естествени в границите на една партия и аз нямам персонален проблем с нея. Аз имам проблем със положението на партията и с това накъде тя отива сега под управлението на Корнелия “, сподели още Антон Кутев.

За образец той даде планът за бюджет на държавното управление, който от екипа на Корнелия назовават ляв и обществен. С тази оценка Онтон Кутев не е склонен, тъй като по думите му ляв бюджет значи подобен, който понижава неравенствата и съумява да изтегли повече от богатите пластове и да ги даде на бедните по този начин, че да се направи прогресиращо общество.

„ А нищо такова не се случва в този бюджет – бюджетът, в който Българска социалистическа партия взе участие като ръководеща партия. Сега в този бюджет сега не се и загатва напредничав данъчно облагане, не се приказва за по-голям корпоративен налог, които са базови неща на западноевропейските бюджети. Не се приказва за вярното съответствие сред директни и косвени налози – при нас е тъкмо противоположното. При тях 60% са директните, 40% са косвените, при нас е противоположното, което значи, че товариш по-бедните. Не става дума за диференцирани ставки на Данък добавена стойност в най-ключовите неща. Т.е. ти имаш основни неща, които дефинират стопанската система, които в тоя бюджет на процедура демонстрират чисто дясно ръководство. И поради това, че подхвърляш трохи на пенсионерите, които макар покачването на пенсиите, остават под линията на беднотия и на процедура съществуват с помощта на апетит и знамение, ти казваш, че това е ляв бюджет. Ето ви същинските измерения на това какво се случва в Българска социалистическа партия. Докато България има потребност от действителна, същинска политическа мощ, която да пази тези хора, с цел да бъдем европейска страна. И сега с всичките си дейности въобще не ми пука какво ще е бъдещето на Корнелия. Интересува ме някой да може да си свърши тая работа. Досега Българска социалистическа партия беше единствената, която можеше да се оправи. Очевидно към този момент става дума за други формати и други политически субекти, които да го правят “, разяснява той.

Кутев акцентира, че в отчета на Корнелия Нинова пред конгреса не е чул нищо за главното разбиране на европейската социалдемокрация, каквато са неравенствата.

„ Нинова дори не мисли да бори неравенствата, тъй като тя няма такова нещо в главата си. Нито един път не чух думата „ класа “. Още повече не чух, по какъв начин ще бори пропускливостта на класата. Не разбрах по какъв начин примерно – с цел да обясня защо приказвам – по какъв начин примерно едно момиче или едно дете от Кайнарджа може да приключи „ Харвард “. Защото то доста хубаво е да си с ръководството на харвардците, но ти, с цел да отидеш в „ Харвард “ да учиш, някой ти е платил много сметки. А има деца, които през целия си живот не получават толкоз пари, колкото ти си получил за една година, с цел да можеш да отидеш да учиш в „ Харвард “. Това са действителните леви проблеми. Нито един път не чух за ролята на образованието като източник на неравенства, тъй като точно образованието е основен източник на неравенства в нашето общество. Защото в случай че завършиш „ Харвард “ или „ Итън “, идваш и ставаш министър председател, единствено тъй като си ги приключил. А в случай че би трябвало да учиш в учебното заведение в Алфатар? Как ще стане тая работа? И това са нещата, с които нашето общество сега би трябвало да се занимава. Вместо това тя в този момент ще вземе да назначи 300 или 400 индивида. Ама ти като назначиш тия 400 некадърника, в случай че това направиш, което надълбоко чакам, че ще се случи, по-късно какво ще отчетеш пред хората? Какъв ще е резултатът, който ще дадеш? Всички ще кажат: какво е това Българска социалистическа партия, за какво въобще гласувахме за вас? Даже и тия 260 000 дето са дали своят вот, дори те ще почнат да се чудят. Тук въпросът е: ще имаме ли свястно ръководство и това ръководство ще докара ли нещата до някъде? “, сподели още той

Според Антон Кутев напрежението сред Българска социалистическа партия и президента Румен Радев ще продължи, до момента в който Корнелия Нинова е там.
„ Президентът в никакъв случай не е работил против Корнелия. Обратното беше явно – че Корнелия работеше, не Българска социалистическа партия, а Корнелия Нинова работеше против президента. Какво ще е идващото прочувствено положение, за мен е мистерия и нямам никаква концепция, какво може да се случи в околните месеци или години в нейната глава, тъй че следва да забележим “, добави той.

„ Разломът в партията ще бъде явен и тежък и резултатът от цялата работа е, че първо ще има доста напуснали, в което няма спор, второ, ще има и доста изгонени. Оттук нататък чакам дейности на победилия сталинизъм, на изчистване на всички инакомислещи, до момента в който не остане най-после, както нееднократно във „ Facebook “ куп хора пишат – до момента в който не остане Нинова напълно сама и не се самоизключи. Това ще е краят “, сподели в умозаключение Антон Кутев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР