Убеден съм, че министърът и здравните ни власти ще направят

...
Убеден съм, че министърът и здравните ни власти ще направят
Коментари Харесай

Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България

" Убеден съм, че министърът и здравните ни управляващи ще създадат по този начин, че да създадем една чудесна имунизация за образец ", разгласи министър председателят в края на предходната седмица в присъщия си (само)хвалебствен жанр. Горе-долу по същото време в Сандански общински съветници, без да им мигне окото, нарушиха разпоредбите и предредиха опашката от лекари и различен медицински личен състав, чакащи имунизация в региона. И без този неприличен образец обаче убедеността на премиера за " чудесна имунизация " е мощно пресилена и преждевременна. Защото същинската, всеобща акция за имунизиране против ковид въобще не е почнала. А и по всичко наподобява, че скоро няма да стартира.

Разочарование и неодобрение

Първоначалният възторг на тези, които с неспокойствие чакат да се ваксинират и да се върнат към естествения живот, е преместен от отчаяние и възходящо неодобрение. Причините са две: минималните количества на доставяните към този момент ваксини и неяснотата за това какви тъкмо ще са организацията и логистиката на всеобщата имунизация, когато и да пристигна тя.

Впрочем, във връзка с недоволството България напълно не е изключение. Напротив - съвсем на всички места в Европейски Съюз, а и отвън него, се следи същото. Типичен е образецът със абсурда във Франция, който избухна, откакто се оказа, че за първите 6 дни от началото на акцията са имунизирани едвам 516 индивида. Въпреки че страната е имала разполагаем половин милион дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech. Германското държавно управление също отнесе съществени рецензии, че не е осигурило по-големи количества от тази ваксина, макар че едната от създалите я компании е немска. Нидерландия пък стартира имунизацията две седмици след множеството страни в Европейски Съюз, което провокира публично неодобрение и парламентарен спор, по време на който се разбра, че управляващите са били фокусирани върху подготовката за имунизиране с лесната за потребление ваксина, създадена от Оксфордския университет и AstraZeneca, а не с имунизацията на Pfizer/BioNTech.

Скандалът в Сандански също не е изключение. В Полша да вземем за пример още в първите дни на акцията се оказа, че Варшавският медицински университет е ваксинирал в нарушаване на открития ред локални политици и звезди, предумишлено записани като лекари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР