“Убеден съм, че има държави, които трябва да приемем в

...
“Убеден съм, че има държави, които трябва да приемем в
Коментари Харесай

Австрийският канцлер: Приемането на Турция в ЕС би било грешка

“Убеден съм, че има страни, които би трябвало да приемем в Европейския съюз, когато изпълнят изискванията. Това са страните от Западните Балкани. Прием на Турция в Европейски Съюз обаче би било неточност.”Това декларира австрийският канцлер Себастиан Курц в изявление за немската телевизия „ Ер Те Ел “.

31-годишният Курц стана най-младият министър председател в Европа прди повече от три месеца.

“Голяма тематика в тази страна (Турция – б. р.)е въпросът за правовата страна, методът към демокрацията, човешките права и отношението към журналисти”, обосновава се Курц.

Той подлага на остра рецензия арестите на инакомислещи и всеобщите уволнения в обществения бранш на хора, които си разрешават да показват персонално мнение, което не е в унисон с политическата линия на властимащите.

Курц взима отношение и по разразилия се през последните дни в Германия спор принадлежи ли ислямът към християнски страни.

“Свободата на изповядване на религии е нещо положително и значимо. Това обаче не значи неправилно разбрана толерантност”, разяснява Курц.

Мюсюлманите в Австрия, Германия и в други страни членки на Европейски Съюз имат цялостното право да изповядват религията си. Няма място обаче за политически ислямизъм, нито за каквато и да била наклонност към радикализиране, счита австрийският канцлер.

Курц, чиято страна поема европредседателствотона 1 юли от България, показва и предпочитаните тематики за Виена. Това са сигурност и борбата против незаконна миграция. Вече е съгласувал с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, че “през това полугодие имаме намерение да създадем решителна стъпка по въпроса за отбрана на външните граници”.

Курц приканва също ролята и въздействието в границите на Европейски Съюз да не се свеждат само до огромните страни. “Европейският съюз надалеч не е единствено Меркел и Макрон. Европейският съюз се състои от 28 държави”, споделя Курц.

Той изпитвал надълбоко почитание към следваната от канцлера Ангела Меркел линия. Политиката на френския президент Макрон обаче била толкоз съответстваща, колкото оспорваната линия на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Курц припамня, че след Швеция Австрия е приела най-вече бежанци. Ето за какво никой не можел да насочи укор към страната му, само че добавя, че „ защото приехме толкоз доста бежанци, с право можем да кажем кое работи и кое не.”

Според Курц в Централна Европа не може да се позволява безграничен поток от бежанци. До нищо не водела и непрекъснатата полемика за въвеждане квоти за прем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР