Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да

...
Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да
Коментари Харесай

Радев пред ТАСС: Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции

Убеден съм, че икономическото ни съдействие с Русия би трябвало да се развива, без значение от наказания и контрасанкции - по този начин както го развиват нашите западни сътрудници. Особено в енергийната сфера, при съблюдаване на значими правила като конкурентност, бистрота, сигурност на доставките и - изключително значимо за България - на преференциална цена. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за Информационната организация на Русия ТАСС във връзка идното си работно посещаване в Руската федерация за присъединяване в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.

По думите на президента икономическият конгрес в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за продан на хрумвания в региона на стопанската система и политиката. " Уникалното географско и културно състояние на България на кръстопътя сред разнообразни култури я вършат забавен сътрудник. Вярвам, че това ще се осъзнава от все по-широк кръг политици и бизнесмени. Най-активните към този момент са в България ", разяснява Румен Радев.

Президентът уточни, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с който през 2018 година възвърнаха разговора сред България и Русия на най-високо ниво след десетилетно спиране. " Този разговор би трябвало да се материализира от държавните управления. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване ", прикани президентът и означи, че втората среща на двамата в границите на подобен пай период внася нова динамичност в двустранните връзки.

Русия е измежду най-значимите външноикономически сътрудници на България в областта на туризма, строителството, хранително-вкусовата индустрия и с основно значение за доставката на енергийни запаси. Страната ни внася съветски енергийни артикули за милиарди левове и този импорт образува главната част от двустранния стокообмен, означи Румен Радев.

" Имаме положително съдействие в областта на преноса на съветски природен газ през България. В момента построяваме потенциал за в допълнение приемане и разпределение на съветски газ и газ от други източници през наша територия ", съобщи Румен Радев в отговор на въпрос за вероятността за продължение на трасето на настоящия газопровод " Турски поток " през България.

По думите на президента, страната ни има добре развита газопреносна система, която е в развой на разширение, а газовите връзки със прилежащите страни ще обезпечат достъпа на съветски газ до Централна Европа. Преди броени дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България чака да одобри газ и от " Турски поток ". " Що се отнася до вероятностите, нееднократно съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова разумният избор за увеличение на преноса на съветски газ през Черно море е това да става с газопровод до България ", е позицията на президента.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР