Убеден съм, че България е правово държава. Не бих казал,

...
Убеден съм, че България е правово държава. Не бих казал,
Коментари Харесай

Гълъб Донев: България не е корумпирана държава, президента не се бърка в работата ми

„ Убеден съм, че България е правово страна. Не бих споделил, че е корумпирана страна “, съобщи пред БТВ служебният министър председател Гълъб Донев във връзка с отхвърли да ни одобряват в Шенген.
Прочетете още
Относно корупцията той посочи: „ Има обособени практики, които уповавам се органите доста бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка процедура за използване на корупционни схеми или други механизми и практики, тъй че да потвърдим, най-много пред българските жители, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности, всички лица, които работят в държавна общинска администрация, дават отговор на етичните стандарти и етичните правила и няма подозрение в практики, които водят към корупция “.

Служебният министър председател акцентира, че Шенген е народен интерес за България, само че не би трябвало да се не помни, че е и общоевропейски интерес.

По думите му неговото чуване пред Народното събрание по тематиката „ Шенген “ се е трансформирало в политически пиар на гърба на служебното държавно управление. „ Не приемем упреците на „ Продължаваме промяната “ и БСП, че служебното държавно управление не си е свършило работата. Точно противоположното – служебното държавно управление засилва всичко това, което не беше свършено “, акцентира Донев. 

Ще има ли на държавно равнище протест на Нидерландия и Австрия?

„ Ние би трябвало да действаме според общия интерес на България. А това, че България не получи на Съвет по правораздаване и вътрешни работи „ да “ за Шенген, не  означава, че сме претърпели някакъв неуспех. Ние ще работим до последно и аз съм сигурен, че България ще стане член на Шенген “.

Така служебният министър председател отговори на въпроса дали ще има на държавно равнище протест на Нидерландия и Австрия, които ни стопираха по пътя към зоната.

Той подсети, че Нидерландия е един от водачите по вложения в България. Припомни също, че позицията на Народното събрание на Нидерландия – на долната камара, е в поддръжка на България. Служебният министър председател подсети, че този тип междудържавни проблеми мъчно вземат решение с протест, а изискват различен метод. Ще предприемем съответните дипломатически стъпки, добави той.

Министър-пресдедателят е безапелационен, че България пази добре границите си и надлежно границите на Европейския съюз. 

Бърка ли се президентът в работата на служебния кабинет?

„ Не бих споделил, че президентът Радев се меси в работата ми като длъжностен министър председател. С него поддържаме постоянни контакти “. Това сподели Донев в отговор на въпроса бърка ли се президентът Румен Радев в работата на служебния кабинет.

Донев и Радев се чували или виждали по 2-3 пъти седмично.

„ Едно такова взаимоотношение сред министър-председателя и президента е напълно обикновено, това е естественият звук в политиката и в разговора сред управляващите, само че по никакъв метод не бих споделил, че президентът въздейства върху решенията и се меси в решенията, които взима Министерския съвет “, добави той.

Донев признава обаче, че президентът, като човек, назначил с декрет служебното държавно управление, може да изиска оставката на министър и даже на премиера. Досега не е имало обстановка, в която министър-председателят да е обмислял промяната на някой от министрите.

„ Служебното правителство работи в екип. Всички министри от кабинета са изключителни експерти. Разбират доста добре от работата си, може би имат някъде пропуски в административните процедури, тъй като огромна част от тях не са работили в никакъв случай в администрацията “, счита Донев.

Според него България има потребност от редовно държавно управление, което „ е по-скоро експертно насочено, само че с доста ясна и тясна връзка с политиката на партиите и на болшинството, които ще застанат зад него “.

Гледайте цялото изявление във видеото!

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР