UAW прави договорна насрещна оферта на Ford; Stellantis ще направи оферта

...
От Дейвид Шепардсън(Ройтерс) – Синдикатът на обединените автомобилни работници (UAW)
Коментари Харесай

От Дейвид Шепардсън

(Ройтерс) – Синдикатът на обединените автомобилни работници (UAW) направи в сряда насрещно предложение за трудов договор по икономически въпроси към Ford Motor, докато компанията майка на Chrysler Stellantis планира контрапредложението си тази седмица.

Разговорите се нажежават преди изтичането на 14 септември на текущите четиригодишни трудови споразумения, обхващащи 146 000 работници в автомобилните производители на Detroit Three. UAW каза, че 97% от членовете са гласували в подкрепа на разрешаването на стачка, ако не бъде постигнато споразумение.

„Те избраха да следват същия път, който са имали в миналото, което е забавяне, забавяне“, UAW Президентът Шон Фейн каза пред CNBC в сряда вечерта. „Те изчакаха до последните осем дни, за да искат да започнат да говорят – така че имаме много работа за вършене.“

Миналата седмица Ford каза, че е предложил 9% увеличение на заплатите чрез 2027 г., много по-малко от увеличението на заплатите с 46%, искано от синдиката. UAW очаква да получи предложение от General Motors в четвъртък, каза източник на Reuters, пожелал анонимност. GM потвърди, че ще се срещне с UAW в четвъртък, но отказа да предостави подробности.

Stellantis заяви в сряда, че възнамерява да даде на UAW насрещна оферта относно икономическите искания на синдиката до края на седмицата.

p>

Ford каза в сряда, че продължава да преговаря с UAW, но отказа да коментира подробностите от разговорите.

Миналата седмица UAW подаде обвинения за нелоялна трудова практика до Националния съвет по трудови отношения срещу GM и Stellantis, родител на Chrysler, заявявайки, че отказват да се пазарят добросъвестно.

Исканията на синдиката включват незабавно увеличение на заплатите с 20%, последвано от четири увеличения на заплатите с по 5% годишно, пенсии с дефинирани доходи за всички работници, 32- часови работни седмици и допълнителни увеличения на разходите за живот.

UAW също така иска всички временни работници в автомобилните производители в САЩ да бъдат превърнати в постоянни, подобрено споделяне на печалбите и възстановяване на здравните обезщетения на пенсионерите и разходите за живот корекции.

UAW каза, че Ford не иска ограничение за временните работници и че тези работници няма да участват в разпределяне на печалбата, ще печелят по-малко от 60% от най-високата заплата за постоянните работници и ще получават по-лоши здравни грижи предимства.

Ford каза, че ще повиши началното заплащане на временните работници до $20 на час, с 20%, и ще предложи на постоянните служители $12 000 корекции на разходите за живот в рамките на договора.

UAW каза, че промяната на формулата за споделяне на печалбата на Ford би намалила изплащанията с 21% през последните две години, докато Ford каза, че предлага бонус от $5 500 за подписване при ратификация на договора за постоянни и временни работници.

(Докладване от Дейвид Шепардсън; редактиране от Джонатан Оатис и Дейвид Грегорио)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР