U.S. News and World Report публикува своя доклад със страни,

...
U.S. News and World Report публикува своя доклад със страни,
Коментари Харесай

Кои са държавите, предлагащи най-добро качество на живот?

U.S. News and World Report разгласява своя отчет със страни, предлагащи най-хубавото качество на живот, написа CNBC.

За да съпостави общо 89 страни от целия свят, медията, дружно с компанията за маркетинг и информационни услуги WPP и с факултета Уартън към Пенсилванския университет, организира изследване измежду близо 17 000 души от целия свят в интервала 22 март – 23 май 2024 година

Страните са оценени по следните критерии:
Финансова достъпностДобър пазар на трудаИкономическа стабилностПодходящо за фамилии и децаРавенство на доходитеПолитическа стабилностБезопасностДобре развита просветителна системаДобре развито опазване на здравето
Страната, която очевидно липсва от топ 10, е Съединени американски щати, пишат от медията. Щатите попадат под №22 в класацията за качество на живот, само че са под №3 в различен отчет с най-хубавите страни в света.

" Съединени американски щати се показват едва при индикаторите за досегаемост (№57) и бюрократичност (№49) ", изясни Елиът Дейвис, кореспондент в U.S. News and World Report. „ Съединени американски щати се показват добре, що се отнася пазара на труда, където са на 13-то място “, добави Дейвис.

Иначе в Дания е най-добре. Скандинавската страна се изкачва от четвърто място през 2023 година до №1 тази година. „ Дания обичайно е страна, която се показва добре в подкатегориите за обучение, опазване на здравето, политическа непоклатимост, икономическа непоклатимост, и други “, разяснява Дейвис.

„ Дания е одобрявана като място, което се грижи за своите жители доста добре и обезпечава високо качество на живот “, прибавя журналистът.

Въпреки че хората в Дания заплащат едни от най-високите налози в света – достигащи половината от приходите им – това се балансира от обстоятелството, че по-голямата част от услугите в опазването на здравето са безвъзмездни, грижите за деца са субсидирани, студентите не заплащат такси, а получават грантове по време на следването си, до момента в който възрастните получават пенсии и са им обезпечени експерти, които да се грижат за тях.

Дания е първа и в класацията за страни, където експатите се усещат най-удовлетворени с работата си, кариерните благоприятни условия, салдото сред работа и персонален живот, съгласно изследване от юли тази година. 84% от експатите в Дания са удовлетворени с салдото, който реализират сред персонален живот и работа, до момента в който междинното международно равнище е 60 на 100.

В тазгодишния отчет за щастието с име World Happiness Report Дания се подреди на второ място, като положителното показване страната си дължи на равнището на тъждество и на чувството за отговорност за общественото богатство.

Иначе в топ 10 на страните с най-хубаво качество на живот влизат:
ДанияШвецияШвейцарияНорвегияКанадаФинландияГерманияАвстралияНидерландияНова Зеландия
Втората позиция се взема от Швеция, която, сходно на Дания, предлага гратис опазване на здравето и висше обучение. Гражданите на Швеция може да се похвалят и с най-дългата дълготрайност на живота, която е приблизително 82.8 години, съгласно CIA World Factbook.

Според Дейвис, макар изпадането на Швеция от лидерската позиция, страната се показва добре в други категории – тя е на второ място по грижа за човешките права и околната среда. Единственият минус е, че както Дания, класирането ѝ отива към дъното, що се отнася до финансова досегаемост.

Швеция предлага и неповторимо майчинство – на родител се поставят 480 дни, когато дете се роди или е осиновено, в случай че има двама родители, на всеки се падат по 240 дни от тези 480.

Издръжката на живот в Швеция е приблизително с 9.4% по-ниска по отношение на тази в Съединени американски щати, до момента в който наемите са с 47.5% по-евтини, съгласно данни от Numbeo.

Дейвис акцентира още, че Швеция е една от четирите страни в скандинавския район, която попада в топ 10 на тазгодишната ранглиста. „ Регионът се приема като място, което обезпечава високо качество на живот за народа си “, добави журналистът.


Къде е България?
България също е част от класацията на медията, като попада на 43-та позиция. Най-високи резултати страната ни има във връзка с досегаемост, както и за това, че е подобаваща за фамилии и деца. Безопасност е третият аршин, в който се представяме добре. Най-ниска е оценката на България за добре развита просветителна система, за опазване на здравето и за пазар на труда.

Веднага след нас са Румъния, Мароко, Русия, Аржентина и Литва. Същевременно Турция е на 34-то място, а Гърция на 29-то.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР