У правляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии

У правляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии ...

Прецедент в Европа: Жените ще бъдат мнозинство в новия парламент на Исландия


У правляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии запазва мнозинството си след вчерашните парламентарни избори, сочат окончателните резултати, цитирани от ДПА, предаде БТА.

Движението на левите зелени (ДЛЗ) на премиерката Катрин Якобсдотир

обаче губи подкрепа в полза на двете десни партии от управляващата коалиция, Партия на независимостта (ПН) и Прогресивната партия (ПП). ДЛЗ губи три места, докато по-малкият ѝ коалиционен партньор ПП печели пет места повече. Третата партия от коалицията консервативната ПН на бившия премиер Бярни Бенедиктсон остава най-голямата партия в парламента.

Жените ще съставляват мнозинство в новия парламент на Исландия,

за първи път в Европа, според окончателните резултати от парламентарните избори, публикувани днес и цитирани от Франс прес. От 63 места в Алтинга, 33 ще бъдат заети от жени, или 52,3 процента, според прогнозите въз основа на крайните резултати от вчерашното гласуване.

Според данни, събрани от Световната банка,

никоя държава в Европа никога не е преминавала символичната граница от 50 процента жени депутатки, като Швеция досега бе на първо място с 47 процента жени сред избраниците в парламента.

Няколко партии издигнаха минимален брой жени за депутати,

а в Исландия няма закон, който да налага квота за жени на законодателни избори в страната, според организацията Международна идея.

Източник: vesti.bg