У нас започна първата национална кампания за ранно откриване на

...
У нас започна първата национална кампания за ранно откриване на
Коментари Харесай

Започва първата национална кампания за превенция и ранно откриване на рак на дебелото черво

У нас стартира първата национална акция за ранно разкриване на дебелото черво. Въпреки че от 2 години България има антираков проект, а колоректалният рак е втората най-честа причина за гибел от злокачествено заболяване, тази акция е проведена и финансирана от частна фондация.

Помислили са за всичко, тъй че да улеснят оптимално хората и да избегнат и най-малкото стеснение. Като даже това да поискаш от фармацевтите контейнерче за фекална проба.

" Това са едни специфични комплекти, които сме подготвили за облекчение на хората. Те съдържат резервоар, в който може да бъде дадена тестът за фецес. Информационна брошура както и бланка за самата лаборатория, където може да се извърши и самото проучване ", сподели Елена Джамбазова - Фондация " Лъчезар Цоцорков ".



Не всяка аптека партнира в тази акция, само че контейнерчето за проба коства стотинки. В този първи народен скрининг се включват 300 лаборатории, които вършат проучвания в цялата страна. Не се изисква специфична диета, пробата е имунохимичен, бърз, неусетен и доста сензитивен. Индикатор е за скрити или окултни кръвоизливи.

" Показва не съществуването на рак. Той е сигнал, в случай че е позитивен, че индивидът би трябвало да отиде да му се направи колоноскопия ", сподели доктор Недялко Калъчев - ръководител на медикодиагностични лаборатории.

Сред тестванията тук излизат и някои позитивни. Ако в следствие колоноскопията открие рак, той евентуално ще е в начален етап и индивидът сигурно има положителни шансове да бъде оздравял. Извън акцията цената на този тест е под 5 лв..



" Пренебрежимо на ниска цена е пробата по отношение на останалите консумативи и реактиви в лабораторията и е предопределен точно да такива скринингови акции ", сподели доктор Недялко Калъчев - ръководител на медикодиагностични лаборатории.

Бюджетът, който фондацията с персонални средства заделя за тази акция, е милион и половина лв..

Евтин, бърз и сигурен тест, с изключение на положително здраве, може да спести стотици милиони за лекуване. При това без проблем се финансира от касата. Всички условия за всеобщ, непрестанен и некампаниен скрининг, са налице. Тогава?

" Това е казусът на наредбата за профилактиката, че този тест отсъства там. Което води до това, че хората нямат инстикт да го изписват, да го назначават, да го пропагандират. В случая става дума за по какъв начин да кажа разбиране, още повече че пробата не е обвързван с боцкане. Става дума за фекална проба ", изясни доктор Недялко Калъчев.

Въпреки че имунохимичният тест е разполагаем от години и всички знаят преимуществата му, неразбираемо за какво той е изнемощял от профилактичния пакет, избран с разпоредба на здравното министерство. Освен това никой няма грижата да осведоми хората, пък даже и персоналните лекари, че пробата над 50 години е повече от целесъобразен.



" Ние сега редом вършим и акция особено ориентирана към персоналните лекари, които инструктираме по какъв начин да осведомят и по какъв начин да насочат пациентите към този скрининг. Ние се опитваме да създадем един работещ модел, който в някакъв миг може да бъде елементарно прибавен от страната ", уточни Елена Джамбазова - Фондация " Лъчезар Цоцорков ".

Освен за колоректален рак, здравната система не е виждала и скрининг за рак на белия дроб. Въпреки високото равнище пушачи и преоборудването с компютърни томографи. Необяснима е и неналичието даже на концепция за включванетои на по-достоверни проби за рак на шийката на матката и опция да се отстрани това заболяване изобщо. Но от министерството на опазването на здравето през днешния ден нямаше кой за отговори на въпросите ни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР