У нас законите, с които се позволява нощен или извънреден

...
У нас законите, с които се позволява нощен или извънреден
Коментари Харесай

Студенти с редки езици получават луди пари в колцентровете

У нас законите, с които се разрешава нощен или ексклузивен труд, са гъвкави, тъй че всеки, който желае да работи нощна или спомагателна работа, да го прави умерено. В други западноевропейски страни не е по този начин, споделя икономистът Стоян Панчев.

Той сочи за неприятен образец Франция. “В момента Еманюел Макрон се пробва да реформира законите за ексклузивен труд, тъй като са тежки. Оказва се, че доста хора са възпрепятствани да работят толкоз, колкото желаят. Твърде мощни синдикати са наложили остарели закони, които пречат ", изяснява икономистът.

“Пекарите във Франция, които работят нощно време, са задължени да имат най-малко един почивен ден в седмицата. В момента на пекар е наложена огромна санкция, тъй като е работил цяла седмица ", прибавя Панчев пред " 24 часа ".

Според него новите трендове при нощния труд в България са съсредоточени в аутсорсинг промишлеността – прът и сървиз центрове, които обслужват хора в други часови зони. “Българи, които работят денем, от време на време работят нощна промяна да вземем за пример в Щатите. Има и български служащи, които се трудят единствено нощем в колцентрове ", споделя Панчев.

Той изяснява, че у нас към този момент има компании, които се занимават с така наречен интернет телефония. Поддържат технологията от България на компании от целия свят.

“Интересното е, че поради глобализацията и компютърните връзки в България могат да се правят действия, чийто резултат се вижда доста надалеч, и доста от тези действия са свързани с 24-часово покритие. Когато имаш телефоните на компания в Чикаго, твоята компания би трябвало да е подготвена когато и да е, в това число и през нощта, да ги покри+ва ", акцентира икономистът.

Кой какво заплащане получава? Плюсовете за тези, които работят през нощта, са в заплащането. То е доста по-добро, изяснява икономистът. И прецизира, че има доста студенти изключително от механически специалности, които работят нощен съпорт.

“Тази работа им дава задоволително пари да могат да се устоят да вземем за пример в София. В същото време студентите имат опция да вървят на лекции. Наистина нощната промяна е подобаваща за младежи ", уверен е Панчев.

“Ако работиш в колцентър на български език, ще вземеш доста по-малко от този, който работи в колцентър с редки езици - арабски, турски, японски, сръбски и други. Подобни фрагменти получават над 4 000 лева Ако знаеш британски език и имаш прилична техническа просветеност, може да вземеш към 2000 лева в колцентър ", разсъждава Панчев.

Краси Минков работи от 3 месеца в прът за поддръжка на интернет снабдител. “Моето работно време стартира в 0 ч и завършва 6 ч. Живея на 400 м от офиса и ходя до него пешком. Това е като да идеш до магазина! ", споделя Минков.

Обикновено си ляга към 6,30 ч. Необходими му са 7-8 ч сън. Казва, че нощният труд не го отегчава и не пречи на всекидневието му.

“Със сигурност нощният труд е по-добре заплатен в частния бранш. Много постоянно в държавните структури обаче имаш повече време за отмора. След нощна промяна там наложително имаш 2 дни за почиване. Т.е. при ненормирано работно време се съблюдават всички почивки, а при частните компании не е по този начин ", изяснява Панчев, сравнявайки специалностите в кол- и сървис центрове с служители на реда и пожарникари.

Той има информация, че доста от българските студентки по медицина нощем работят като медицински сестри. “Това им оказва помощ, преди да станат специализанти. Хем научават нови неща, хем влизат в специалността и имат опция да си набират спомагателен приход ", споделя икономистът.

Според него няма проблем, когато “човек желае да работи повече, с цел да извади повече пари, макар че ще е повече претрупан от това, което е записано в закона ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР