У нас загиват между 12 и 14 000 души на

...
У нас загиват между 12 и 14 000 души на
Коментари Харесай

Лекари написаха писмо с мастило от мръсен въздих и го изпратиха до политици

У нас умират сред 12 и 14 000 души на годишна база от въздушното замърсяване

Мръсния въздух, повишените стойности на фините прахови частици и по какъв начин се отразяват те на здравето ни ще разискват през днешния ден лекари и експерти.

Организатор е Сдружение “Въздух за здраве ”, което преди дни направи мастило от въздух и с него написа писмо, което бе изпратено до разнообразни институции.

“Каузата стартира когато се роди моята първа внучка. Тогава осъзнахме, че въздухът не го наследяваме от нашите родители, а го получаваме назаем от нашите деца. Така организирахме сдружението. Решихме да създадем и лекарската мрежа “Въздух за здраве ”. А акцията се роди от едни наши сътрудници. Тя цели да осведоми хората, посредством нещо, което те могат да видят - да създадем невидимото замърсяване - очевидно ”, описа пулмологът доктор Александър Симидчиев, предава

За изработката на така наречен мастило са взети частици от замърсители, като ауспуси на коли, комини на къщи и филтри, пречистващи въздуха. Те са били извадени с разтворител, след което от тях софтуерно е основано мастилото.

“У нас умират сред 12 и 14 000 души на годишна база от въздушното замърсяване. Това е сред 12 и 14 пъти повече в сравнение с при автомобилният травматизъм ”, сподели доктор Симидчиев.

Най-честите проблеми, подбудени от замърсяването на въздуха, са инсулт, аритмия, инфаркт, белодробни заболявания и инфекции, и болести, свързани с метаболизма на индивида. “¼ от тези болести се дължат на замърсяването на въздуха ”, уточни още пулмологът.

Един от градовете с най-замърсен въздух е Видин. Именно там през днешния ден ще се организира среща сред лекари, полици и локалната власт, в която ще бъде разискван въздухът и околната среда. “Над 80 са дните в годината, в които във Видин има покачване на нормата на ФПЧ ”, сподели доктор Иво Илиев, който регистрира покачване на своите пациенти поради мръсния въздух.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР