У нас всеки ден 600 души имат нужда от преливане

...
У нас всеки ден 600 души имат нужда от преливане
Коментари Харесай

В Деня на кръводарителя: История за спасението на 18-годишна родилка


У нас всеки ден 600 души имат потребност от преливане на кръв. Здравните управляващи регистрират лек растеж на броя на кръводарителите през първите четири месеца на годината по отношение на същия интервал на предходната. В международния ден на кръводарителя - следва история за доброволния акт и избавения живот.

Преди две години Димитрина Помакова подарява кръв за първи път. Дарява и през днешния ден. Спомня си единствено едно от първото убождане - часовникът против нея.

" Понеже не знаеш какво е, боязън те е, часовникът беше тъкмо против мен и погледнах, че тъкмо 7 минути беше цялата процедура, което си заслужава, като знаеш, че можеш да окажеш помощ ", споделя Димитрина Помакова.

Кръводарители оказват помощ на 18-годишната Ана Михайлова да оцелее. През април е очаквала първото си дете, само че плодът се оказва мъртъв, стига се до секцио и тежки затруднения. Лекарите водят борба за живота й в реанимацията на сливенската болница, споделя дядото.

" Понякога нямах смелостта да се качвам горе, просто краката ми не вървяха, гърлото, не можех да говоря… И това в продължение на седмици ", споделя Иван Асенов, дядо на Ана Михайлова.

На момичето й преливат над 2 литра кръв. Тя се връща към живота с помощта на лекарите и на кръводарителите. Днес тя не желае да приказва по тази причина, околните й събират сили да благодарят.

" Много кръв търсихме - другари, родственици, по селата, от Стара Загора дори са ни пратили кръв, да са живи и здрави, признателен съм на всички. Голямо нещо е това, добре, че има такива хора ", споделя Иван Асенов.

А Димитрина през днешния ден беше отличена за приноса си за кръводаряването у нас.

" Доброволчеството, като цяло, може да усъвършенства България да бъде едно по-добро място за живот ", споделя Димитрина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР