У нас все още не се знае колкото точно са

...
У нас все още не се знае колкото точно са
Коментари Харесай

Новите технологии в помощ на родителите

У нас към момента не се знае колкото тъкмо са засегнатите

Броят на децата с разстройства в аутистичния набор пораства в международен мащаб, а у нас към момента не се знае колкото тъкмо са засегнатите. В същото време в диагностиката на аутизма се включват и новите технологии.

Поведението на Стефан направило усещане на родителите му, когато бил на две годинки. Не говорел и имал податливост да подрежда предмети.

Съмненията изпратили родителите му при психиатър. Той открил, че детето има разстройство от аутистичния набор и по този начин Стефчо почнал да посещава дневен център. Там той получава грижа от профилиран екип. Немалко родители обаче отхвърлят диагнозата и търсят услугата в по-късна възраст на детето.

За да не се стига до там, клиничният психолог Севджихан Еюбова предлага решение -  гратис мобилно приложение . То не дава диагноза, само че прави оценка на риска. Този скрининг от години се прави в Съединените щати, а въпросникът е преведен на повече от 30 езика.

В България няма информация какъв брой са хората с аутизъм. Липсва и помощ от страната под формата на лекуване, от което те имат потребност. А с цел да стане това, би трябвало да стане ясна и броя им. Родители от години се борят за това, само че към този момент без триумф.

 

Нова тв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР