У нас вече тече подготовката за матурите. Тази година изпитът

...
У нас вече тече подготовката за матурите. Тази година изпитът
Коментари Харесай

Зрелостниците тази година ще се явяват на по-трудна матура в нов формат

У нас към този момент тече подготовката за матурите. Тази година изпитът по български език и литература е в нов формат. Има повече отворени отговори, за първи път ще може да се избира сред две обособени тематики за есе и съчинение, по-трудно ще се изкарва тройка.

По-трудна матура по български език и литература чака тази година дванайсетокласниците. Учениците се затрудняват от обстоятелството, че новият формат има доста повече отворени въпроси, на които би трябвало да се напише отговор. Очаква се и общият триумф от матурата по български език и литература да падне поради по-високия предел за приемане на тройка, оповестява Българска национална телевизия.

В столичното 18-то учебно заведение създали своя пробна матура по български език и литература върху заложения от просветното министерство нов вид.

„ Пробната матура сподели, че резултатът е малко по-нисък, в сравнение с беше миналата година. Но това е изцяло предстоящо - дилемите са нов вид. Съобразили сме се с разновидността, който МОН разгласява през септември. За децата е по-труден несъмнено, другояче не бих споделиха, че е по-труден, просто той мери умения не толкоз за наизустени познания и може би от тази позиция може да се каже, че ще им сътвори по-големи компликации “, разяснява Даниела Миладинова, преподавател по български език и литература.

Според Даниела Миладинова, най-голямото усложнение за зрелостниците е обвързвано с множеството отворени въпроси с къс свободен отговор, тези, при които лотарията „ а, б, в или г “ не работи.

„ Примерно задачата за търсене в изречението на дума с правописна неточност и нейното коригиране. Те би трябвало да открият и запишат правилния вид на думата, която е сбъркана “, изясни преподавателят.

„ Това изключително се видя при пробната матура, защото когато го обсъждахме със съученици, видяхме, че ние всеобщо не разбираме какво се желае от нас в дилемите с отворен отговор. Това ни пристигна като изненада, не толкоз приятна, колкото желаехме, въпреки всичко се оправяме, упражняваме се в допълнение “, споделя Лиана Владинова, 12 клас.

„ Ще излъжа, в случай че кажа, че не срещам компликации. Да, материалът е нов и е безусловно обикновено да е по-трудно, в сравнение с чакахме всички. Не материалът, а форматът, да “, добави дванайсетокласникът Андрей Йорданов.

В новия вид на матурата дилемите с къс свободен отговор са увеличени до шестнайсет на брой, има и две задания за основаване на текст в границите на четири- пет фрази. Обратно - понижени са въпросите с избираем отговор. Другото ново е, че тройка към този момент ще се написа за 30 точки.

„ При всички положения ще способства до рухване на триумфа, тъй като с изключение на, че прагът за прекосяване от 23 се промени в 30, то, естествено, и по-високите резултати ще паднат малко “, счита Даниела Миладинова.

Като позитивна оригиналност Даниела Миладинова дефинира обстоятелството, че за есето и съчинението към този момент ще има обособени тематики. Съчинението ще е върху проблем от една или няколко произведения, а есето ще включва житейски проблем от творбите или няма да е обвързано с живописен текст.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР