У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след

...
У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след
Коментари Харесай

Младите не искат да работят за 1400 лв. 40-годишни разчитат на пари от родителите си

У нас продължава наклонността възрастни хора да работят и след пенсия. На този декор изкуственият разсъдък от ден на ден се пробва да промени наклонността при пазара на труда.

„ Безработицата е 5,5%, предходната година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заменяне мина границата от 60 души – на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава “, съобщи ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на „ България заран “.

„ Борбата за фрагменти е яростна, забелязахме преструктуриране на бизнес интервенции. Има турбуленции в IT бранша, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, несъответствието сред търсене и предложение трайно се е настанил в България “, акцентира Василева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът уточни, че един от разновидностите  за набиране на работна ръка е вносът на фрагменти от чужбина.

„ Почти във всички браншове се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в положение да бъдат затворени елементарно – това е голям проблем. Младото потомство още не е готово или не желае да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си “, сподели още гостът.

Тя предложи на работодателите да бъдат по-гъвкави и да провеждат при опция работата по този начин, че да бъде допустима и хора, които нямат опция да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании оферират за младежи без опит стартова заплата от 1400 лева чисто и не могат да си намерят чиновници.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР