У нас от общата цена на бензин А95 40% отиват

...
У нас от общата цена на бензин А95 40% отиват
Коментари Харесай

Разлика в акциза: В България горивото е сред най-скъпите в Европа

У нас от общата цена на бензин А95 40% отиват за данък, 20% за Данък добавена стойност, а 40% е самото гориво

Цените на горивата в България са измежду ниските в Европейския съюз на фона на инфлацията, само че единствено на пръв взор. Ако погледнем под повърхността и извадим цената на акциза, се оказва, че са измежду най-скъпите. Това съобщи репортерът на Стоян Георгиев в предаването “Тази сутрин”.

Той сподели и графика, на която се вижда, че акцизът на бензин А95 в България е измежду най-ниския в Европейски Съюз - 36 евроцента, което е и минимумът.

"В прилежаща Гърция е 70 евроцента. Това значи, че лев и 40 стотинки всеки литър, който се зарежда в Гърция е данък, а не цената на горивото, а в България това са 72 стотинки ", изясни Стоян Георгиев.

Той направи и разбивка на цената на горивото, акциза и ДДС-то. Вижда се, че в България от общата цена се заплаща 40% за данък, 20% е Данък добавена стойност, а 40% е самото гориво.



Пример беше даден с цената на горивото в България и Франция, където ДДС-то е едно и също.

“По данни на Fluelo за вчерашния ден, междинната цена на бензина А95 у нас е 3,40 лева, а във Франция е 3,77 лева Акцизът във Франция е 1,33 лева, а в България е 70 стотинки. Почти на половината. У нас горивото коства 2,70 лева, а във Франция е 2,47 лева.”, изясни Стоян Георгиев.

Разликата е, че тези пари във Франция отиват за обществени действия, а в България по-голямата част отиват в частни производители.

В България преди да се вкара мярката с отстъпка от 25 стотинки на литър гориво бяха обсъждани и други разновидности - унищожаване на биодобавките в горивата, смяна в Данък добавена стойност и даже данък. Това обаче не се случи.

Акцизът няма по какъв начин да се понижи, защото е най-ниският в Европейския съюз, разясниха по-рано от БПГА.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР