У нас не е пристигнала една молекула американски газ, обясни

...
У нас не е пристигнала една молекула американски газ, обясни
Коментари Харесай

Добрев: Петков и Василев трябва да се притесняват как да не влязат в затвора заради газа

У нас не е пристигнала една молекула американски газ, изясни някогашният енергиен министър
Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев сподели фактури, които потвърждават, че купуваме съветски газ посредством медиатори.

„ МЕТ ” е медиатор, който купува от „ Газпром ” и заплаща в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. От частната компания „ МЕТ ” идва сегашният шеф на държавното дружество „ Булгаргаз ”. От началото на назначението си той стартира да купува газ от личната си компания. Има и друго –държавата купува скъпо и след това го продава на ниска цена отново на „ МЕТ ”. Разликата е 7 милиона лв. за 1 месец с две фактури. Те са с най-големите количества ”, сподели Добрев. Той сподели фактура и от „ Винтерсхал ” – едната за 13 милиона евро и друга за 27 милиона за съветски газ. 

„ За последните 3 месеца сме купили газ за към 630 милиона евро по 30% повече са 200 милиона евро, които са прибрали медиаторите. Добре ли е това за „ нулевотолерантните ” към корупцията? ”

Добрев продължи с фактура от гръцкия сътрудник на „ Газпром ”- „ Мителинеос ”. Заяви, че не желае да е абритър межди Кирил Петков и Асен Василев в разногласието дали газът е съветски, само че изясни, че някогашният министър председател е прав да признае, че газът е съветски, въпреки да не споделя за медиаторите.

Добрев засегна тематиката и с танкерите – „ Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция. В България няма фактура от американски снабдител на газ, а като нямаш фактура от газ значи, че не си купил от това LNG. Продадоха ги в чужбина и си купиха газ през медиаторите. 

Като изключим азерския газ 100 % от синьото гориво в България е съветско. У нас не е пристигнала една молекула американски газ. А с цел да пристигна газът би трябвало да мине в посока от Гърция към България – ми ние сме нямали извърнат поток. Как да влезе, в случай че реката тече надолу по какъв начин да стане ”, попита той. 

„ Единственото, за което би трябвало да се тормозят Кирил Петков и Асен Василев е по какъв начин да не влязат в пандиза поради всичко, което направиха последния месец в областта на газа.  С тези медиатори, които товарят газа с 30 %. Ние сме платили 200 милиона евро – всеки един жител е платил, поради стоките в магазините ”, изясни той. Добрев съобщи, че тези, които приказват най-вече за корупция имат най-големите покупко-продажби.

Кирил Петков и Асен Василев да си търсят положителни юристи. Този шефът на „ МЕТ ” като стартират да го викат в прокуратурата, той ще си каже истината, ще каже както Тошко Йорданов сподели ще каже, че министърът е бил срещу поседниците, по този начин и шефът ще каже, че не е желал да купува с медиатори. Обаче Кирил Петков и Асен Василев са го предиздвикали. Отговорността за тези 200 милиона би трябвало да се търси там ”.

„ Дори да дойдат тези 7 танкера, даже и без медиатори, дефицитът на газ и с азерския ще бъде към 1 милиона мегавтчаса на месец и дефицитът ще бъде 1/ 3. Т. е 2/ 3 от стопанската система ще работи, кои предприятия ще бъдат спрени, ще каже служебния кабинет ”, добави Добрев. 

Той разкритикува спешния щаб, който се управлява от транспортния министър, тъй като не дават информация, нито какви решения са взели от 7 дни. 

Според него газ ще има до октомври и след това ще си дойадат изборите, а служебния кабинет ще каже – „ ние бяхме до тук, в този момент партиите да вземат решение казуса ”. 

Добрев беше безапелационен, че в случай че има арбитраж Асен Василев няма да отиде да свидетелства на страната на страната. „ България доста мъчно ще потвърди пред съда, че указът на Путин за заплащане в рубли не е форсмажорно събитие. И в българския контракт, и в други контракти има клаузи за форсмажор - ще би бъде доста мъчно при бъдещо дело. Ние сме задължени да купим 80% от количествата по контракта с „ Газпром ” - това ще са суми, непостижими за българската енергетика ”, счита някогашният министър и народен представител от ГЕРБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР