У нас, както и в други 9 европейски страни има

...
У нас, както и в други 9 европейски страни има
Коментари Харесай

България - една от най-опасните държави за журналистите в Европа

У нас, както и в други 9 европейски страни има по един ликвидиране за 20 години. Турция е класирана на трето място по заплаха с 9 убити публицисти в границите на две десетилетия. Южната ни съседка е следвана от Франция с 8 убити публицисти вследствие на стрелбата в сатиричния седмичник “Шарли ебдо “ в Париж през 2015 година Сред страните на Балканите, с изключение на нас, са също по този начин Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1.

 

През последните 20 години в света са били убити общо 1668 публицисти - приблизително по над 80 на година. Общият брой на убитите от 2000 година насам е 1787. Двете десетилетия сред 2003 година и 2022 година са били “особено смъртоносни за тези, които са в работа на правото на информация “, се споделя в отчета на основаните в Париж организация.

 

През последните две десетилетия 80% от смъртните случаи в медиите са станали в 15 страни. Ирак и Сирия са най-опасните страни за работа като публицист, в които през последните 20 години живота си са изгубили общо 578 публицисти, или повече от една трета от общия брой в света. Следват ги Мексико (125 убити), Филипините (107), Пакистан (93), Афганистан (81) и Сомалия (78).

 

“Зад цифрите стоят лицата, личностите, геният и ангажираността на тези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и пристрастеността си към публицистиката “, съобщи генералният секретар на RSF Кристоф Делоар.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР