У нас има недостиг на машинни и строителни инженери и

...
У нас има недостиг на машинни и строителни инженери и
Коментари Харесай

Бизнесът чака облекчаване на процедурата за наемане на кадри от трети страни

У нас има дефицит на машинни и строителни инженери и бизнесът чака облекчение на процедурата за наемане на непознати жители. Около това мнение се сплотиха участниците в конференция на тематика " Образование, трудов пазар и бизнес " в Русе. Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков изясни, че сега се вършат законодателни промени с цел да се облечи режима за издаване на така наречен " синя карта " - позволение за престояване и работа у нас на жители от трети страни. Според него, специалностите в университетите би трябвало да бъдат съобразени с бъдещите потребности на пазара на труда за интервал от 15-20 години.

Русе
 © Българска телеграфна агенция
В страната ни има проблем с висококвалифицираната работна ръка, съобщи министър Бисер Петков и за краткосрочното му решение се търсят експерти от българските общности зад граница.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Такава потребности има във връзка с други механически специалности-съответно остра потребност от инженери, освен машинни, само че и строителни.
Детелина Петрова е шеф на силистренска компания за произвеждане на съоръжения селското стопанство. Изнасят машините си в Русия и Украйна. Има опит с наемането на фрагменти от чужбина и счита, че час по-скоро би трябвало да се улесни процедурата.
Детелина Петрова - шеф на компания за произвеждане на съоръжения за зърнобази: От Украйна искахме да наемем момчета, защото искахме да развиваме този пазар. Стана много належащо момчетата, които изпращаме там, на монтажи и въобще да обслужват нашите съоръжения, да знаят украински.
Тромавите процедури за наемане на работна ръка у нас пречат на бизнеса.
Детелина Петрова - шеф на компания за произвеждане на съоръжения за зърнобази: Момчетата, за наше благополучие, имаха и български корени и по-бързо си взеха българско поданство, в сравнение с ние да успеем да докараме до край тази процедура.
За да не се случва по този начин и бизнесът да изпуска квалифицирани фрагменти, процедурите ще са по-бързи, сподели министър Петков. Ще отпадне и задължението чужденецът да напуща страната откакто изтече срокът му на престояване, с цел да кандидатства още веднъж.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР