У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне

...
У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне
Коментари Харесай

Евгений Кънев: В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар

„ У нас има потвърден монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента съвсем единствено съветски петрол се продава на българския пазар, модифициран, естествено в бензин и дизел. От тази позиция, всички играчи на пазара, на процедура огромните интернационалните вериги, се доставят от „ Лукойл ”, търговецът на едро, с цел да зареждат своите бензиностанции и няма по какъв начин да не се преценяват с цената, на която той продава. А преди време, когато имаше опция за импорт от други места, този импорт се контролираше в действителност отново от „ Лукойл ” посредством данъчни хранилища ”. Това разяснява Евгений Кънев, макроикономист, в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Експертът уточни, че спад в цените на петрола към този момент има няколко месеца, само че това не се вижда на българския пазар, точно тъй като има монопол и той дефинира цените, на които се продава.

„ Ако има действително регулатор на място, какъвто би трябвало да е Комисия за защита на конкуренцията, тогава ще има надзор на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с интернационалните пазари, със запасите от петрол и така нататък В момента такова нещо няма и надлежно единственият вносител на петрол „ Лукойл ” дефинира цените, по които се продава на пазара и надлежно има очевидно мощно политическо лоби ”, изясни Кънев.

По думите му, цените на дребно по бензиностанциите са съпоставими с тези в Европа, само че в България има най-ниския данък в Европа и разликата сред средноевропейския данък и най-ниския данък, в действителност отива като свръхпечалба за „ Лукойл ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР