У нас има 44 000 блока на възраст 40 и

...
У нас има 44 000 блока на възраст 40 и
Коментари Харесай

20 000 жилища са опасни за хората

У нас има 44 000 блока на възраст 40 и повече години.

По последни данни, в България има общо над 4 милиона жилища, като най-малко 20 000 от тях са в остарели и зле поддържани здания. Това, от своя страна, носи директен риск за живота и здравето на техните жители.

За всички тези рискови жилища съществуват две благоприятни условия - или незабавно да бъдат обледвани и изцяло оздравени, или да бъдат съборени. И в двата случая, обаче, са нужни доста пари, написа вестник Сега.

За казуса сигнализира Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС), която бе учредена преди дни. От там припомнят, че панелните блокове, строени главно през 60-те и 70-те години на предишния век, към този момент наближават края на експлоатационния си живот. Т. нар. професионални домоуправители считат, че отговорност за казуса носят всички - притежателите на жилища, локални управляващи и държавната администрация.

Още през 2011-2012 година специалисти повдигнаха тематиката, че след 2020 година най-старите панелки ще станат рискови за хората, в случай че не бъдат изцяло реновирани.

Засега не е ясно по какъв начин страната ще реши въпроса с престарелия жилищен фонд. По публични данни на отрасловото минитерство, у нас има 44 000 блока на възраст 30, 40 и повече години. Всички те би трябвало да бъдат актуализирани, с цел да е удължи срокът им на употреба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР