У нас доказаха първи случай на подварианта Пирола“ на Омикрон“.

...
У нас доказаха първи случай на подварианта Пирола“ на Омикрон“.
Коментари Харесай

Вирусологът проф. Александрова огласи кой е първият симптом на ковид „Пирола“, вече е в България

У нас потвърдиха първи случай на подварианта „ Пирола “ на „ Омикрон “. Положителната проба е от София. Епидемиолози и вирусолози оповестяват, че един от началните му признаци е зачервяването на очите.

„ Това е вид, който се появи в средата на месец август. Няма данни все още за нещо по-различно като тежест на клиничната картина. 58% от хората са били със признаци, 42% са били без признаци.

Симптомите са общоприети: температура, болки в гърлото, в мускулите, в ставите, отмалялост, неразположение. Няма прогнози за нещо трагично, което да се случи и да ни върне към тези тежки картини с претъпкани отделения.

Най-уязвими са хората над 65 години “, това коментира вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова тази заран пред Bg On Air.

На въпроса следи ли се зачервяване на очите при подварианта Пирола, проф. Александрова отговори, че и при други разновидности и вируси се появява.

„ Не бива да пипаме очите си, без да сме измили ръцете си. Лигавицата на окото би могла да бъде входна врата “, предизвести вирусологът.

„ Това е вид, за който към момента няма задоволително информация. Още през август беше засечен по едно и също време в няколко страни и то при хора, които не са напускали границите на страната си, нямаше връзка сред случаите. В рамките на 6 седмици съумя да влезе в 23 страни на няколко континента. В Англия имаше един случай, където в болнично заведение беше предизвикал локално огнище “, сподели още проф. Александрова.

По думите ѝ най-малко 54 типа животни, отглеждани като норките в плен, са чувствителни към вируса.

„ Специално за норки и хамстери знаем, че вирусът може да се популяризира измежду тях, може да се върне от тях и към хората “, уточни също проф. Александрова. И добави:

„ Специалистите бяха впечатлени от огромният брой разновидности на Пирола “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР