У нас 850 българи са в листата на чакащите за

...
У нас 850 българи са в листата на чакащите за
Коментари Харесай

Над 8000 българи живеят на диализа, 850 чакат трансплантация на бъбрек

У нас 850 българи са в листата на чакащите за трансплантация на бъбрек, а над 8000 са на диализа. Тези данни показа Лъчезар Иванов от ГЕРБ по време на полемика в здравната комисия в Народното събрание, отдадена на болестта.

По думите му днешната полемика е предизвикана от изключителната обществена значителност на ХБЗ, който усилва риска от сърдечносъдови болести.

Равнището на актуалната медицина дава благоприятни условия за предварителна защита и профилактика, по думите му. Нужни са обаче национални политики във връзка с ХБЗ. Целта е да се отсрочи диализното лекуване и да се понижи смъртността.

Според Иванов ХБЗ би трябвало да се запише като обществено значимо заболяване в Националната здравна тактика 2030. Според Министерство на здравеопазването нужни са целенасочени старания от страна на цялото общество.

Драматични данни показа и Калина Божкова, шеф за Европа на Глобалния алианс за достъп на пациентите.

В международен мащаб ХБЗ има неподозирани мащаби. 850 милиона души страдат от това заболяване или 10% от международното население, за България делът е 13%. 50 милиона от популацията на Европа страда от ХБЗ. Всяка година 1 милион души умират в резултат на заболяването, а 1,5 милиона губят живота си поради сърдечносъдови затруднения в резултат на понижената бъбречна функционалност .

70% от болните не знаят, че страдат от това заболяване, защото то протича безсимптомно. По-голямата част търсят лекарска помощ едвам, когато 40% от функционалността на бъбрека е понижена. ХБЗ е на 12-то място по смъртност в света , а през 2040 към този момент ще е на 5-та позиция, счита Божкова. През идващите години разпространяването на ХБЗ ще се усили с 3%.

Все отново ранно открита, заболяването може да забави своето развиване. В момента има доста налични новаторски лечения, които отсрочват потребността от диализно лекуване с до 16 години.

Проф. Борис Богов изясни по какъв начин в годините прогресивно нарастват средствата за диализа и тази година те са 123 милиона лв. . В същото време сме последни в Европейски Съюз по бъбречни трансплантации. Проблемът с бъбречните трансплантации е голям, а в страната има единствено един диспансер за бъбречно трансплантирани. Христина Николова, представител на пациентите с бъбречни трансплантации посочи, че ХБЗ в множеството случаи не се открива на стадия, когато е изцяло лечимо. Това заболяване е тежко инвалидизиращо, предизвести тя и настоя за по-честа профилактика.
 10% от възрастните са наранени от хронично бъбречно заболяване
10% от възрастните са наранени от хронично бъбречно заболяване

ХБЗ е съществено, прогресивно положение, засягащо близо 850 млн. души по света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР