U.N. агенциите казват, че има рязко увеличение на афганистанците, завръщащи

...
U.N. агенциите казват, че има рязко увеличение на афганистанците, завръщащи
Коментари Харесай

Рязко увеличение на афганистанците, напускащи Пакистан поради репресиите срещу нелегалните мигранти, казват агенциите на ООН

U.N. организациите споделят, че има внезапно нарастване на афганистанците, завръщащи се вкъщи, откогато Пакистан стартира репресии против мигранти, които са в страната нелегално

От Асошиейтед прес, 28 октомври 2023 година, 7:59 ч.

КАБУЛ, Афганистан -- Агенциите на Организация на обединените нации оповестиха за внезапно нарастване на афганистанците, завръщащи се вкъщи, откогато Пакистан стартира репресии против хората, живеещи нелегално в страната. Те приканиха Пакистан да приключи политиката, преди да е станало прекомерно късно, с цел да се избегне „ злополука с човешките права “.

Пакистан по-рано този месец сподели, че ще арестува и депортира чужденци без документи или нерегистрирани след 31 октомври. Две провинции, граничещи с Афганистан, сътвориха центрове за депортиране. Правителството споделя, че акцията не е ориентирана към избрана народност, само че визира най-много афганистанците, които съставляват по-голямата част от чужденците, живеещи в страната.

U.N. организациите споделиха в петък, че в Пакистан има повече от 2 милиона афганистанци без документи, минимум 600 000 от които са избягали след завладяването на талибаните през 2021 година

Афганистан минава през тежко филантропична рецесия, изключително за дамите и девойките, на които талибаните не разрешават обучение след шести клас, множеството публични пространства и доста работни места. Има също ограничавания за медии, деятели и организации на гражданското общество.

Международната организация по миграция и Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците споделиха, че десетки хиляди афганистанци са напуснали Пакистан сред 3-15 октомври, като мнозина цитират боязън от арест като причина за заминаването си.

„ Настоятелно призоваваме пакистанските управляващи да спрат насилственото връщане на афганистански жители преди прекомерно късно е да избегнем злополука с човешките права “, показват организациите. „ Вярваме, че доста от тези, които са изправени пред депортиране, ще бъдат изложени на сериозен риск от нарушение на човешките права, в случай че бъдат върнати в Афганистан, в това число случайни арести и задържане, изтезания, грубо и друго нечовешко отношение. “

Пакистан упорства, че никой няма да бъде измъчван след ареста си и споделя, че депортациите ще бъдат осъществени по " поетапен и проведен " метод.

Неговата акция за депортиране идва на фона на обтегнати връзки със съседите. Пакистан упреква ръководената от талибаните администрация в Афганистан, че приютява бойци, които минават напред-назад през общата 2611-километрова (1622 мили) граница на двете страни и провеждат офанзиви против пакистанските сили за сигурност.

Талибаните отхвърлят ​​обвиненията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР