Тютюнопушенето безспорно е един от най-вредните навици, които можем да

...
Тютюнопушенето безспорно е един от най-вредните навици, които можем да
Коментари Харесай

Как спирането на цигарите се отразява на тялото ни

Тютюнопушенето несъмнено е един от най-вредните привички, които можем да имаме. Хубавото е, че в последните години цигарите не са на мода както преди и към този момент е по-модерно да не пушиш. Психологическата взаимозависимост, която основават обаче, изисква да имаме мощна воля с цел да им обърнем тил вечно. Но тази крачка несъмнено си коства.

Британският доктор доктор Макс Пенбъртън се включва в акцията на Националната здравна работа на Острова за стимулиране на отхвърли от тютюнопушене и коментира в детайли какви промени се случват в тялото ни, когато спрем да пушим. И несъмнено ни звучи като добра мотивация да го създадем още през днешния ден. Защото подобренията са както чисто физически, по този начин и свързани с душeвността ни, която се оправя с пристрастяването и стартира на чисто.

20 минути след последната цигара кръвното налягане и пулсът ни стартират да се връщат към естествените си равнища.

Два часа по-късно те към този момент са достигнали оптимални стойности. Периферното кръвообращение се усъвършенства и не само повече кръв, само че и повече О2 стартира да доближава до крайниците ни. Именно тук настава и пиковият миг на никотиновия апетит. Ако сме постоянни пушачи, едва ли устояваме толкоз време без следващата цигара.

Осем часа по-късно равнищата на никотин в тялото ни са намалели с цели 90%, което е в действителност окуражаващо да не се отхвърляме.

12 часа след последната цигара тялото ни стартира да се почиства и от мощно токсичния въглероден окис, който се свързва крепко с алените кръвни кафези и понижава количеството О2, което те могат да придвижват.

Само 24 часа без цигари и рискът да получим инфаркт към този момент стартира да понижава. При пушачите той е с цели 70% по висок спрямо хората, които не пушат.

48 часа са нужни на тялото ни след прекъсване на тютюнопушенето, с цел да стартира да възвръща клетките, с които усещаме усет и аромат. Те са едни от пострадалите от нездравословния ни навик и откакто се откажем него, храната ще ни стане доста по-вкусна от преди.

72 часа след последната цигара никотинът от нея е напуснал тялото ни. И тук идва моментът, в който стартира доста и постоянно да ни се пуши. Затова е доста значимо да преминем сполучливо през този интервал - по-късно става единствено по-лесно. Това е по този начин, тъй като никотиновите рецептори, които ни държат пристрастени, се унищожават от тялото, когато не са нужни.

Четири дни след като сме отказали цигарите може да видим странна кашлица. Тя е подбудена от обстоятелството, че белите ни дробове стартират да се почистват от всичко, което сме им предизвикали. В множеството случаи кашлянето продължава седмица-две.

Пет до осем дни тялото ни продължава да се възвръща. Пристъпите на абстиненция са към три дневно и продължават по към три минути. Те не трябва да ни тормозят, тъй като са знак, че тялото ни се бори сполучливо със зависимостта, предава Daily Mail.

10 дни след последната цигара пристъпите намаляват до два дневно. А още по-хубавото е, че кръвообращението към венците се възстановява.

Две седмици по-късно множеството хора, отказали цигарите, виждат усъвършенстване в положението на кожата си, както и в дишането си, което ги подтикват да бъдат по-активни и покачва самочувствието.

Четири седмици без цигари и защитните бариери на белите ни дробове са се възстановили в огромна степен, което ги прави по-малко податливи на разнообразни инфекции.

Три месеца и подобренията не престават. Именно толкоз е междинната дълготрайност на живота на алените кръвни кафези е три месеца. Толкова и е належащо да бъдат сменени всички тези кафези, които са били повредени от въглеродния оксид. Така потенциалът на белите дробове се усилва с близо 30%.

Девет месеца са необходими за цялостно възобновяване на белите дробове и с цел да могат ресничестите им кафези да действат отново оптимално.

Една година след прекъсване на тютнопушенето рискът от сърдечно-съдови болести е намалял с цели 50%, в сравнение с в случай че не се бяхме отказали.

Пет години по-късно пък рискът от инсулт към този момент е като при човек, който в никакъв случай не е пушил. Възможността и от развиване на рак на белия дроб, хранопровода, гърлото и устата също доста понижава. След още пет години рискът от рак на белите дробове е на половина от този при пушачите.

13 години без цигари и опцията за загуба на зъб е същата като при някой, който в никакъв случай не е пушил. Рискът от сърдечно-съдови болести също към този момент спада на равнищата при непушачите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР