Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3

...
Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3 млн. лева

Тютюнопроизводителите ще получат ексклузивен de minimis в размер до 3 млн. лв.. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на видеоконферентно съвещание на Консултативния съвет по тютюна. Той заяви, че обстановката в бранша е тревожна, защото осезателно се редуцира броят на тютюнопроизводителите. „ Към момента те са 3320, това е много тревожна наклонност. Предвид очертаващата се смяна в референтния интервал обаче, средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече ", сподели още аграрният министър.

Извънреден de minimis ще получат 2 113 от общо записаните 3 320. Това са дейните тютюнопроизводители, които са осъществили продукцията си за 2020 година и са вписани в регистъра през 2021 година Те ще бъдат обезщетени поради засушаването, което нанесе обилни вреди върху отглежданата просвета и високите цени на газа, които доведоха до повишение цените на торовете и препаратите. Тютюнопроизводителите, които попадат в обсега на подкрепяне, обработват площи от към 26 000 дка. Предвижда се да се подкрепи покриването на част от индустриалните разноски в размер до 120 лв. на декар. Планираният бюджет по помощта е в рамките до 3 млн. лв.. Предвижда се още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на съвещание на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие ". Приемът на заявки се чака да бъде открит до края на актуалната година. Помощта обаче ще се даде при започване на 2022 година, заради доближат народен предел по de minimis за актуалната година и неспособност за погашение на подпомагането през 2021 година

„ Производителите на тютюн би трябвало да се поддържат. С тези средства ще подпомогнем стопаните, с цел да не изчезне тютюнът в страната ни ", уточни министър Бозуков. От своя страна тютюнопроизводителите благодариха на управлението на МЗХГ за бързата и съответна поддръжка за бранша.

Участниците в срещата бяха осведомени и с данните за производството на тютюн от годишна продукция 2020/2021 година Към днешна дата са прибрани 99,85% от площите с тютюн за реколтиране през 2021 година Това са 3 485 ха от общо 3 490 ха за реколтиране в страната. Произведеното количество е 5 926 тона, а междинният рандеман е 170 кг/дка. Изкупеното количество тютюн за 2020 година е 5 664 тона.

По време на съвещанието бе припомнено, че в договарянията за бъдещата ОСП, страната ни съумя да отбрани използването на преходната национална помощ, с която ще се подкрепя бранш „ Тютюн " и през интервала 2023-2027 година След правенето на разбор на данните, следва да се вземе национално решение дали ще бъдат изменени референтните интервали по схемите за преходна национална помощ, необвързани с производството.

В Консултативния съвет по тютюна присъединяване взеха заместник-министрите на земеделието, храните и горите Явор Гечев и Крум Неделков, както и специалисти от аграрното министерство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР