Тютюн“, юбилейната постановка за 100-годишнината на Драматичен театър Стоян Бъчваров“,

...
Тютюн“, юбилейната постановка за 100-годишнината на Драматичен театър Стоян Бъчваров“,
Коментари Харесай

„Тютюн“ е най-успешното национално турне на Варненския театър | От премиерата на 20 септември 2021 г. досега са изиграни 26 спектакъла

„ Тютюн “, юбилейната режисура за 100-годишнината на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “, удостоена с Награда „ Варна “ 2022, е най-търсеното заглавие в най-новата история на театъра, оповестяват от ТМПЦ - Варна за Moreto.net.

Режисьор е Бина Харалампиева, драматургичният вид е на Юрий Дачев, сценографията и костюмите на Свила Величкова и Ванина Цандева, а композитор е Асен Аврамов.

От премиерата на 20.09.2021 година до момента са изиграни 26 спектакъла пред съвсем 11 хиляди фенове във Варна и страната. Общият доход сочи 240 хиляди лева, като на всички места билетите за всички спектакли са били разпродавани до последното място. Това споделя със удовлетворение Мария Александрова, специалист маркетинг и реклама на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ Варна, уредник на турнето, което тя дефинира като най-успешното от 23-годишната си процедура във Варненския спектакъл.

Екипът от общо 30 души – актьори и механически служби, е показал варненския „ Тютюн “ в 8 български града, като в София са изнесени 4 представления, в Бургас – 2, в Панагюрище, Габрово, Казанлък, Кърджали и Сопот – по едно зрелище. В някои от градовете, като Сопот и Кърджали, варненският спектакъл е гостувал за пръв път, до момента в който в Габрово и Севлиево той от дълго време има свои постоянни фенове.

В Севлиево, макар ранния час на идването, възпитаници особено чакали театралния рейс, с цел да вземат подписи и да се снимат с Диана Димитрова, Калин Врачански, Стоян Радев и другите актьори. Този покъртителен жест е единствено част от извънредно положителното посрещане, възторжените мнения, аплодисментите и цветята, с които феновете възнаграждават първата българска режисура по нецензурирания оргинален вид на фамозния разказ на Димитър Димов.

" Един от обичаните ми романи през днешния ден оживя на сцената. През целият път до нас ми минаха хиляди неща през главата, който мога да кажа, само че страстта, която изпитвам измества думите. Борис Морев- доста пъти четейки романа съм се мъчила да го пресъздавам и през днешния ден го видях, не Калин Врачански, от самото начало виждах Морев. Толкова изрично изигран облик от дълго време не бях гледала. Ирина - нежната и в същото време мощна Ирина... Диана Димитрова от момента, в който се появи на сцената аз ти повярвах. Пресъздаде я толкоз органично, с лекост, не остави и грам подозрение, че е тя. За Стоян Радев, каквота и да кажа ще е малко, а и не бих си разрешила да върша оценка на гений, като него.

Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Николай Кенаров, Александра Майдавска, Николай Божков, Ивайло Иванов, Юлияна Чернева, в случай че в България някой каже, че нямаме положителни артисти, значи не ви е гледал ", написа във ФБ Мария Танева във връзка спектакъла на " Тютюн " в Казанлък. (https://www.facebook.com/maria.taneva.92)

Голям интерес провокира също мобилната документална галерия за 100-годишния празник на Варненския трагичен спектакъл, която съпътства турнето. Преди всеки театър и в антракта феновете научават детайлности от богатата история на трупата и с любознание разпознават в архивните фотографии Катя Динева, Илия Пенев, Катя Чукова, Йорданка Кузманова, Кирил Господинов и други огромни български актьори, играли на варненска сцена, споделя още Мария Александрова.

Националното турне на „ Тютюн “ продължава, предстоят спектакли в Разград, както и в летните театри на Варна и Бургас. Другата вест е, че идващото заглавие, което огромната българска режисьорка Бина Харалампиева е приела да сложи след " Тютюн " във Варна, още веднъж ще бъде по типичен разказ – „ Под игото “ от Иван Вазов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР