Алпийски гид намира тяло, изчезнало на австрийския ледник от 2001 г.

...
Тялото на мъж, за който се смята, че е починал
Коментари Харесай

Тялото на мъж, за който се смята, че е починал преди повече от 20 години, е намерено на бързо топящ се ледник в австрийската провинция Тирол.

Полицията казва, че планински водач е открил тялото миналата седмица на 2900 м (9500 фута) нагоре по ледника Schlatenkees в Източен Тирол.

Наблизо е намерена раница, съдържаща банкова карта и шофьорска книжка. Полицията използва хеликоптер, за да помогне за изваждането на тялото.

Полицията смята, че мъжът е от Австрия и е бил на 37 години, когато е починал.

Извършват се ДНК тестове за установяване на самоличността му.

Говорителят на полицията Кристиан Вийвайдер каза пред BBC News, че ще отнеме няколко седмици, преди резултатите от тези тестове да бъдат известни.

Мъжът, който носел със себе си екипировка за ски туризъм, се смята, че е претърпял инцидент през 2001 г.

Schlatenkees се смята за един от най-бързо топящите се ледници в страната. В доклада си за 2021/2022 г. Австрийският алпийски клуб заяви, че това е ледникът с най-голямата регистрирана загуба от 89,5 м.

Миналия април Австрийският алпийски клуб заяви, че топенето на ледниците в Австрия е рекордно високо. Той каза, че никога не е регистрирал толкова голямо свиване на ледниците, откакто започва историята на измерванията през 1891 г.

Има няколко подобни открития в бързо свиващи се алпийски ледници това лято, докато топящият се лед разкрива дълго пазени тайни.

През юни алпинист откри човешки останки и кости на същия ледник в Тирол, в планинската група Венедигер. Смята се, че останките са били в Schlatenkees от десетилетия. Предстои ДНК експертиза.

"Доста необичайно е да има две такива открития на ледник за толкова кратко време", каза г-н Viehweider.

Той каза, че около 45 души, изчезнали в австрийските Алпи от 1964 г., все още са в неизвестност.

В Швейцария тялото на германски алпинист, изчезнал от 1986 г., беше открито на ледник близо до планината Матерхорн миналия месец. Открит е от планинари, пресичащи ледника Теодул над Цермат.

Забелязаха туристически обувки и котки, излизащи от леда.

ДНК анализ показа, че тялото е на германски алпинист, изчезнал преди 37 години. Голяма издирвателна и спасителна операция по това време не успя да открие никакви следи от него.

Полицията не назовава името на алпиниста, но каза, че той е бил на 38 години, когато е изчезнал по време на поход.

Швейцария и Австрия преживяха много горещи условия това лято и има страхове за бъдещето на алпийските ледници, които са ключови за околната среда в Европа.

Зимният сняг, съхраняван от ледниците, пълни европейските реки като Рейн и Дунав, осигурявайки вода за културите или за охлаждане на атомни електроцентрали.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР