Тя заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев представиха

...
Тя заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев представиха
Коментари Харесай

Цачева: Ще ратифицираме Истанбулската конвенция

Тя дружно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев показаха целите на Председателството ни пред евродепутатите от комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешен ред. Комисията бе управлявана през днешния ден от ръководителя на ПЕС Сергей Станишев.

На въпрос на европейските депутати за различията в България, по отношение на утвърждението на Истанбулската спогодба министър Цачева съобщи, че до ратификация на документа ще се стигне след спор в българския парламент и изрази вяра, че това ще стане скоро. Цачева означи още, че до момента ратификацията е приключила в 17 от страните в Европейски Съюз.

Цачева добави още, че България е подготвена за взаимно съдействие с Европейския парламент и по други начинания, които са от интерес за европейските жители в региона на противодействието на престъпността и на домашното принуждение.

“Програмата на българското председателство е интензивна, провокациите са основни, само че аз и моят екип сме уверени, че дружно ще намерим съответни решения на комплексните въпроси. Ще търсим единодушието, належащо в общ интерес за подсилване на европейското пространство на независимост, сигурност и правораздаване “, съобщи българският министърът на правораздаването.

В своето ревю правосъдният министър акцентира, че България застава отпред на Съвета в интервал, в който Европа и европейските жители се нуждаят от повече непоклатимост, сигурност и взаимност.

„ Очакванията към Съвета са високи и ние осъзнаваме своята отговорност. В региона на правораздаването и главните права и свободи на жителите на Европейски Съюз ще работим взаимно с вас за намирането на общи решения. Стремежът ни е реализиране на съответни резултати за одобряването на мощна и единна Европа чрез единодушие, конкурентоспособност и кохезия. Защото просперитетът и икономическото ни развиването се основават на нашия пиедестал - ценене на главните права и свободи и правилото на господство на правото “, съобщи още Цачева.

Попитана за идното институционализиране на Европейската прокуратура, Цачева акцентира, че България, като един от основателите за основаването й, ще работи предпочитано взаимно с Европейска комисия за структурирането и действието на тази нова европейска работа и построяването на връзките ѝ с партньорските институции и служби.

„ Предвиждаме тази тематика да бъде предмет на полемика в границите на Неформалното съвещание на министрите на правораздаването и вътрешните работи в София в края на този месец. Допълнително въпросите, свързани с институционализирането на Службата, ще бъдат детайлно прегледани по време на двудневна конференция през март 2018 година в София “, означи правосъдният министър.

По отношение на Регламента за Агенцията ЕВРОЮСТ, министър Цачева съобщи, че страната ни ще работи интензивно по завършването на тристранните договаряния по плана за правилник.

От своя страна министър Радев акцентира, че България поема ротационното председателство на Съвета в основен за развиването на Европейския съюз миг. През последните няколко години Европейският съюз беше изправен пред съществени провокации – сложни закани за сигурността и невиждан миграционен напън. Овладяването им наложи използването на сложни ограничения. Част от тях имаха за цел незабавна реакция за справяне с спешни обстановки, други са дълготрайни и оферират устойчиви решения. В своята цялост подхванатите ограничения способстваха за укрепването на Европейския съюз.

Радев беше безапелационен, че е настъпил моментът да бъдат доведени до сполучлив резултат напъните за намиране на решения, които да разрешат на Съюза освен да реагира съответно в спешни обстановки, само че и да покачат неговата резистентност като основат благоприятни условия да работи в по-голяма степен превантивно. Българското председателство се отнася извънредно отговорно към тази задача, уточни Радев. Постигнатото от Естония ще бъде продължено, като се обезпечи нужната последователност и при използването на градивен и насочен към резултати метод. Председателството ще се управлява от правилата на еластичност, бистрота и предвидимост. Амбицията е да се работи за оптимален резултат.

Основни цели в работата на Българското председателство ще бъдат по-ефективното ръководство на миграцията и повишението на сигурността на европейските жители. Граничната сигурност е изведена като водоравен приоритет, имащ отношение както към сигурността, по този начин и към миграцията. И в региона на вътрешните работи ще бъде даден принос към характерния приоритет на Българското председателство – бъдещето на страните от Западните Балкани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР