Тя умира преди да навърши 30 години и се смята,

...
Тя умира преди да навърши 30 години и се смята,
Коментари Харесай

В Перу възстановиха лицето на царица от преди 1700 години

Тя умира преди да навърши 30 години и се счита, че е била владетелка в пустинна котловина на сревно Перу. Тялото ѝ, покрито със комплицирани татуировки, е заровено дружно с оръжия и златни артефакти.

Известна е като Господарката от Као и тази седмица научна възстановка на лицето ѝ бе демонстрирана в Лима.

Реконструкцията е резултат на съдействие сред археолози и експерти по 3D принтиране. За основа са употребявани структурата на черепа ѝ и етнографски изследвания. Цялият план е лишил 10 месеца, а възстановката ще може да бъде забелязана до 16 юли в културното министерство, след което ще бъде пренесена в музей на Ел Брухо.

Според министъра на културата Салвадор дел Солар задачата е да покажат на света една от най-важните арфхеологически находки в страната и да припомнят на перуанците за богатото им културно населдство.

Мумифицираните остатъци бяха открити през 2005г. и трансформираха забележителна част от познанията за античното общество на народа моче, живял в долината Чикама към 100-700 година. Преди това се смяташе, че това е била патриархална общественост, само че дамата държател опровергава тази теза. В последвалите години бяха открити още няколко женски мумии с предмети, разкриващи високия им публичен статут.

Археолозите считат, че Господарката от Као е умряла от затруднения при раждане, само че че другояче е водела здравословен метод на живот.

По краката и ръцете ѝ има татуировки на змии, паяци и фантастични претекстове. Наблизо е открит удушен юноша, евентуално вследствие на жертвоприношение, с цел да има кой да я води към отвъдното.

Господарката от Као е илюстрация и за комплицираните общества, съществували в днешно Перу надалеч преди вековете, когато империята на инките да господства в тази част на Андите. Моче са построили напоителни канали и са известни по света по-скоро с керамиката и златните предмети, откраднати от иманяри от погребенията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР