Тя ще протече на три етапа. Първо – от днес

...
Тя ще протече на три етапа. Първо – от днес
Коментари Харесай

Цял месец постоянни проверки на КАТ в акция ”Зима”

Тя ще протече на три стадия.

Първо – от през днешния ден до 11 ноември, ще се вършат инспекции на велосипедистите, каруците и малогабаритната селскостопанската техника. За колоездачите е значимо да имат изправна осветителна уредба – бял или жълт челен фар, червен светлоотразител откъм гърба, както и светлоотразители на спиците на колелата. На нарушителите ще се постановат санкции.

" Когато не са задоволително обезопасени и сигнализирани, вероятността да възникне произшествие с такова транспортно средство е доста огромна. Искам да обърна внимание за деня 6-и ноември – оповестили сме го за ден без починали велосипедисти на пътя. Въпреки, че времето към този момент е студено и дъждовно, към момента има велосипедисти, които се движат по пътищата и изключително през тъмната част на денонощието са доста рискови и доста уязвими да попаднат в ПТП ", разяснява шефът на Пътна полиция Бойко Рановски пред БНР.

През втория стадий, който ще протече от 10 до 20 ноември, катаджиите ще ревизират пешеходците – тяхното държание и държанието на автомобилистите към тях.

В третия стадий – до 30 ноември – инспекциите ще са за пригодността на колите за зимните условия. Зимните гуми не са наложителни по закон, само че гумите би трябвало да са съобразени с пътните условия и да имат дълбочина на протектора минимум 4 мм.

Основните инспекции, които ще се вършат на колите, са на осветителната уредба, работата на чистачките и умивателната система на стъклата, както и спомагателното съоръжение – да вземем за пример светлоотразителен триъгълник.

"При инспекция на колите би трябвало да има изправни чистачки, ще се ревизират гумите, като те би трябвало да не са износени, като се изключи че ще се обръща внимание на дълбочината на грайфера. Скоро ще би трябвало да се смени водата с антифриз и да се запасим с вериги. Ботева открои, че в случай че установим сами нарушавания при пътешестване с рейс, можем да сигнализираме органите на реда, като съобщим в какъв брой часа сме пътували от къде и за къде. Така виновните органи ще могат доста елементарно да открият коя е компанията и точния рейс ", разяснява пред Българска национална телевизия контрольор Мария Ботева от Главна дирекция "Пътна полиция ".

Равносметката от миналогодишното издание на акцията е: Общият брой на установените неизправности на транспортни средства е бил 3199. Най-много са били откритите нередности по осветителните системи и сигнализацията – 1571. При други 292 случая пътните служители на реда са попаднали на ръководство на ППС с раздрани или износени гуми и 75 случая на нередовност при устройствата за измиване на предното стъкло. При велосипедистите също е имало сериозен % неизправности - от тестваните 461 велосипеда, неизправни са се оказали 99.

Освен това от през днешния ден се вкарва зимното поддържане на републиканската пътна мрежа . От пътната организация обявиха, че са подготвени с инспекциите за налични материали и техника. Шефът на Дирекция "Поддържане на републиканската пътна мрежа " Михаил Рашков изясни, че работят в тясна връзка с метеоролозите:

"Ние желаеме да изпреварим снега и поради това дейностите ни, дружно с метеоролозите тази година, желаеме да бъдат доста бързи, с цел да може да изкараме техниката преди да е почнал снеговалежа ".

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пък съобщи:

"Указания към всички шефове към пътноподдържащи компании, там, където, заради влошени и тежки атмосферни условия, има предпоставки да настъпят спешни обстановки, да затваряме пътни сектори за обикновено обезпечаване на пропускливост на тези сектори ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР