Тя ще получи престижна германска литературна награда, предаде Ройтерс, цитирана

...
Тя ще получи престижна германска литературна награда, предаде Ройтерс, цитирана
Коментари Харесай

Маргарет Атууд: Светът доближава тоталитаризма на 20-ти век

Тя ще получи влиятелна немска литературна премия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Антиутопичният разказ "Историята на прислужницата " (1985 г.) от Маргарет Атууд се върна в листата на бестселърите, откакто по него беше сниман сериал. Той е за тоталитарно бъдеще, в което млади девойки се изпращат в полово иго на богати фамилии.

Избирането на Доналд Тръмп за президент приближи сюжета до действителността поради опитите в някои щатове да бъде лимитирано правото на дамите да вършат аборт.

"По-близо сме до 30-те години на предишния век, в сравнение с когато и да било по-късно ", сподели Маргарет Атууд на конференция, като направи паралели с фашистките и комунистически режими в елементи от Европа.

"Хората в Европа гледаха на Съединени американски щати като на образец за народна власт, независимост, неприкритост и не желаеха да повярват, че нещо такова може да се случи там. Сега обаче времената се трансформират и аз страдание става все по-възможно да мислим по този метод ", добави Маргарет Атууд.

Тя участва на Франкфуртския панаир на книгата, с цел да получи Наградата за мир от Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите на следващия ден. Тя й беше присъдена за "политическата вътрешен глас и проницателност, когато става въпрос за рискови скрити трендове и течения ".

Сред предходните лауреати на премията са Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, Амос Оз, Вацлав Хавел. Миналата година я завоюва Каролин Емке.

Маргарет Атууд завоюва премията "Букър " за романа "Слепият палач " през 2000 година

Други нейни известни романи са "Ясновидката ", "Наричаха я Грейс ", "Одисеята на Пенелопа ". Тя е написала повече от 40 книги - романи, лирика, есета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР