Тя ще бъде изведена от апартамента си на ул. Сан

...
Тя ще бъде изведена от апартамента си на ул. Сан
Коментари Харесай

Институциите се размърдаха след публикацията на Флагман.бг за Албена, която побърка цял блок 

Тя ще бъде изведена от жилището си на ул. „ Сан Стефано “ в Бургас и настанена в Психото още през днешния ден

Живущите в блок на ул. „ Сан Стефано “ 115 в Бургас може да си отдъхнат. Поне за малко. Още през днешния ден съседката им Албена Карагьозова, която страда от параноидна шизофрения, ще бъде наложително изведена от вкъщи си и настанена в Центъра за психологично здраве в Бургас, разбра Флагман.бг. 

Реакцията на институциите идва стремително след наша обява, в която сигнализираме за ежедневния тормоз, на който са подложени хората от блока. От години Албена трансформира живота им в пъкъл. Блъска по вратите, стените, пали огън в жилището си и напълно съзнателно го наводнява, от което страдат съседите й. Вместо с тревога, хората се разсънват с истеричните й крясъци. 

Още през днешния ден се чака решението на Районния съд за насилственото извеждане, с което полицията ще има право да влезе в дома й.

Това в действителност можело да се случи през май м.г. 

Тогава съседът й Боян Станилов подава тъжба със същите недоволства. Районната прокуратура в Бургас излиза с разпореждане на 25.05.2023 година с получател шефа на ЦПЗ – доктор Надя Желязкова. Тя би трябвало неотложно да откри налице ли са учредения по Закона за здравето за наложително настаняване и лекуване. В случай, че откри такива, да сезира наблюдаващия прокурор, а той от своя страна да изиска от Районния съд в Бургас да постанови решение за наложително настаняване. 

Така и не излиза наяве обаче осъществявана ли е инспекция от страна на ЦПЗ-Бургас. Флагман.бг се опита да се свърже с доктор Желязкова, само че тя не дава отговор на телефонните ни позвънявания. 
През тази година полицията нееднократно се е отзовала на сигналите на съседите. Тя обаче е безсилна, защото не може да я открие. Албена се заключва зад желязната врата и не отваря на униформените. Служителите на реда даже желаят подпомагане от живущите в блока – в случай че видят болната си съседка из коридорите, да се обадят на тел. 112, с цел да може да реагират стремително и да я изведат за наложително настаняване. Но от май до през днешния ден подобен сигнал не постъпва. Никой не засича Албена по стълбището, която обаче продължава да тормози комшиите си зад стените на жилището си. 

Преди дни Боян Станилов подава нова тъжба до виновните инситуции, споделя за кошмара и пред Флагман.бг нощес, след което има ново разпореждане на РП-Бургас с днешна дата. 

В момента прокуратурата, полицията и съдът работят със светкавични темпове, с цел да може още през днешния ден Албена да бъде приведена за лекуване. Тя обаче не може да остане постоянно там, в случай че няма осъществено закононарушение. По преценка на лекуващя доктор след време Албена ще бъде освободена още веднъж. Тогава Албена ще се върне в дома си на ул. „ Сан Стефано “ 115.

Единственият механизъм, с който живущите разполагат, е да следват Закона за етажната благосъстоятелност. Там е написано какви са стъпките за недопускане на комшия за живеене в кооперацията. На заседание на етажната благосъстоятелност те би трябвало да вземат това решение, да приложат доказателства против нея. Следва Районния съд да утвърди настояването им и да й се забрани достъпът до жилището. 

Флагман.бг се свърза с шефа на Дирекция„ Здравеопазване, обществени действия и юношески политики “ в община Бургас Мая Казанджиева, с цел да разбере какво се случва с изгоненото от вкъщи си лице при сходни обстановки. 

Тя изясни, че процедурата се прави от Дирекция „ Социално подкрепяне “-Бургас. Социалните разполагат с база данни на свободните места в профилираните обществени институции. Настаняването може да е в цялата страна.

Презицира се казусът – поради здравословното положение, години и т.нат., търси се свободно място в съответната институция и лицето се настанява там. 

Флагман.бг ще продължи да следи случая! 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР