Тя се казва Казамоника. Най-новата мафия в Италия. Но кои

...
Тя се казва Казамоника. Най-новата мафия в Италия. Но кои
Коментари Харесай

Тя се казва Казамоника: Най-новата мафия в Италия

Тя се споделя Казамоника. Най-новата мафия в Италия. Но кои са нейните босове?

Туристите в Рим, които желаят да видят Колизеума и фонтана ди Треви, рядко се осмеляват да стигнат до Vicolo di Porta Furba. Тясна улица, облицована с неугледни съвременни жилища, в мрачните покрайнини на града.

Дори локалните поданици рядко стигат до обилната, облицована с камък къща на номер 55L, скрита в края на улицата

Именно там Джузепе „ Битало “ Казамоника построи кокаиновия си бизнес, лежеше на оцветен в злато престол. Той се хвалеше, че крие 10 милиона евро в стените

Битало и неговият клан бяха в центъра на вниманието тази седмица. Върховният съд на Италия публично дефинира Казамоника като най-новата мафия в страната. Властите сложиха основаната в Рим циганска група от 1000 души наедно със сицилийската Коза ностра, калабрийската „ Ндрангета “ и неаполската Камора.

„ Не желаете да обикаляте в близост и да задавате въпроси за тези хора “, сподели нервна служителка в близкия магазин за облекла пред The Times.

Тя е свободна конфедерация от към 40 родствени семейства, постоянно носещи фамилното име Казамоника. Организацияга извършва всички условия, с цел да се трансформира в мафия в югоизточния завършек на Рим. Тя употребява принуждение и закани, с цел да измъкне пари от бизнеса, до момента в който работи като лихвар и доставя към половината кокаинът на града.

„ Повече от всичко терорът и омертата, въодушевени единствено от тяхното име, им завоюваха статут на мафия “, сподели полицейски чиновник. Той оказа помощ за вкарването на десетки членове в пандиза в интервенция, наречена „ Gramigna “. Това е италианскат дума за твърдоглав тип канабис. „ Точно като Casamonicas, той е добре затвърден и мъчно се измъква “, сподели офицерът.

Обявявайки фамилията за мафия, висшият съд разреши на съдиите да ги удрят с по-дълги присъди

Те ще са подложени и на тежки условия на изолираност, които да им попречат да ръководят империите си от пандиза.

„ Крайно време беше. Казамоника бяха третирани като не повече от крадци на кокошки в Рим в продължение на 40 години. Градът не искаше да признае, че има проблем с локалната мафия “, сподели Нело Трочиа, създател на книга за мафията.

След като се реалокираха в столицата от планински Абруцо в Централна Италия през 60-те години на предишния век, семейство Казамоника първо търгуваха с коне. След това те се захванафа с търговията с опиати, постоянно доставяни от калабрийската Ндрангета. Без основен началник, фамилиите в клана ръководят личния си рекет, само че си оказват поддръжка, когато са застрашени.

Това, което споделят, е любовта към лукса и хазарта в Монте Карло. Те пълнят домовете си с полилеи и подправени римски скулптури. Състезават се с ферарита из Рим, до момента в който мъжете колекционират Rolex, а дамите им харчат благосъстояния за пластични интервенции.

„ Те разгласяват всичко това в обществените медии. По този метод изпращат известието: „ Това сме ние. Не можете да извършите нищо по въпроса “, сподели служителят на реда.

Доказателство за тяхната власт в Рим беше отводът на множеството очевидци, призовани в последните правосъдни процеси, да свидетелстват

Съдилищата се бореха да намерят задоволително смели преводачи, с цел да преведат ромския език, говорен от членовете на Казамоника в подслушвани телефонни диалози.

„ Една свидетелка не произнасяше думата Казамоника пред магистрати “, сподели Трочия, който едвам не беше прегазен и застрашен от един от мафиотите.

Става дума за Герино „ Пеле “ Казамоника. Инцидентът се случва през 2019 година, до момента в който Трочия се опитваше да го интервюира.

„ Той направи това макар наличието на полицейски чиновници, което демонстрира по какъв начин се усещат недосегаеми “, сподели той.

Кланът беше изправен пред съда благодарение на нарушители, в това число Масимилиано Фазари. Той е на „ Ндрангета “, който работеше с Битало, преди да даде доказателства против него.

„ Толкова огромни групи като Казамоника не съществуват в Рим “, сподели той пред следователите. „ Ще ви обхванат като канализационни плъхове. Могат да се обадят на братовчеди и родственици от разнообразни квартали. Има хиляди от тях. “

Мафията направи грешката да притегли вниманието на медиите и магистратите през 2015 година, когато провежда охолно заравяне за почитан член – Виторио Казамоника

Карета теглеше ковчега, а хеликоптер пусна цветни листенца върху тълпата, до момента в който музиканти свиреха музиката от „ Кръстника “.

С десетки членове сега в пандиза, Трочия сподели, че е прекомерно рано да се каже, че новоквалифицираната италианска мафия към този момент е на въжетата.

„ Къде са милионите, които са спечелили? Вероятно вложени в хотели, заведения за хранене или здравни клиники и ще бъдат основни за реорганизирането на клана. И в случай че могат да се научат да понижат насилието, те ще съумеят “, сподели той.

На една пресечка от къщата на Битало, локален магазинер сподели пред The Times, че се радва да види толкоз доста зад решетките.

„ Те надменно имат вяра, че ръководят тази част на Рим “, сподели той. „ Един търговец на тютюн им плащаше пари за отбрана. Когато спря, магазинът му изгоря. Това не е Сицилия, само че очевидно е работа на мафия “, сподели той. „ Проблемът е, че те са на всички места. Дори да арестувате някои от тях, има племенници и внуци, подготвени да заемат мястото им. Тези, които виждаме във вестниците, са единствено една десета от цялостната им мощ. “

Самоличността на семейството, управлявала града

Почитаният като най-възрастният член на клана Казамоника, Виторио Казамоника, получи грандиозно заравяне след гибелта си през август 2015 година на 65-годишна възраст. Голяма фотография на него, облечен в папски одежди и носещ лозунга „ Кралят на Рим “, беше окачен пред църквата край италианската столица.

Джузепе „ Битало “ Казамоника е  различен водещ член на клана. Той  излежава 16 години затвор. Известен е с поредност си от приятелки, другарство с известни футболисти и въодушевление по часовниците Rolex.

Сестра му Лиляна Казамоника също е в пандиза. Тя е наркотрафикантка, известна с насилието и експанзията си.

Герино „ Пеле “ Казамоника завоюва прякора си поради футболните си умения. В пандиза той беше сниман, до момента в който се пробва да прегази журналиста и публицист Нело Трочия през 2019 година, наричайки го „ клеветник “.

47-годишният Салваторе Казамоника, също в пандиза, беше подслушван, до момента в който взе участие в мафиотска среща на върха за реализиране на мир измежду наркотрафикантите в Рим през 2017 година

Източник: The Times/Превод: SafeNews

Още вести четете в категорията Свят 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР