Тя събира редовно от народа по 2 лева. 2 умножено

...
Тя събира редовно от народа по 2 лева. 2 умножено
Коментари Харесай

Истинската мафия

Тя събира постоянно от народа по 2 лв.. 2 умножено по милион дава два милиона. Така че не смятайте за дребнаво да потърсите в закона законно ли е да ви таксуват. Преди четвърт век в епохата на Големия Хаос персонално с очите си виждах по какъв начин физически здрави момчета заставаха на входа на остарелия плаж в Созопол и събираха „ вход “ от всеки клиент в размер на два лв.. И хората си плащаха. Ония по този начин натрупаха първите пачки. Днес не е времето на мутрите. Днес е времето на лекарите. Най-големият международен бизнес не е петролът или опиатите, а медикаментите.
Преди няколко години преди да сменя персоналната лекарка на фамилията ми, имах всякакви такива интимни прекарвания в нейния кабинет, които след това описах в едно писмо до Комисия за отбрана на потребителите с копие до Здравна каса. Здравеопазването за децата е гратис към момента в страната ни и такова би трябвало да си остане, в случай че не желаеме напълно да озвереем. За издаването на елементарни потвърждения от принтера ѝ госпожата, набедена за лекарка, ми изиска за следващ път „ потребителска такса “ за всяка една от бележките. Заплатих ги и желаех касова записка. Получих и се зарадвах. Със фотографията на касовата записка и жалбата тази женица беше осъдена известно време да няма право да упражнява специалността си, а може и санкция да е отнесла.
Убеден съм, че през днешния ден, когато към този момент не съм в нейния лист, тя продължава да събира „ таксички “ на останалите си овчедушни, равнодушни, апатични и псуващи свои клиенти. Но те ще си продължат да бъдат овци и да си псуват, без да се вълнуват, че тия два лв. им ги взимат нелегално. Плащаш и псуваш. Това е ситуацията. После описах историята в текста „ Как да не ви цака жипитката “, сигурен съм, че търговката го е прочела. За последно много време след случая ми се наложи да посетя отново кабинета ѝ, тя се разтрепера от завист, като ме видя. И почна да ми държи сметка за какво съм постъпил по този начин. Ето това се назовава безочливост. Опитах се да ѝ обясня. Не ме разбра и няма шансове да ме разбере. Няма такива драйвери в хард диска си, с цел да осмисля такива фрази.
Може да ви се стори обикновено, само че в действителност на това се крепи цялата ни бедност. На нашата примирителност.
Наскоро майка ми, здравна сестра в пенсия, реши да поработи сезонно. Започна, убеди се, че не е за нея и си потегли. Официално – 4 часов работен ден по трудов контракт и два дни отмора на седмица. Неофициално – 12 часа дневно, без отмора. Без отмора освен денем, само че и в седмицата и месеца. Целта на „ здравния център “ в тази ситуация не беше да се грижи за здравето на пациентите, а да им дере по две-три кожи, преди да си заловен самолета накъм техните страни. Станаха алчни копелета множеството лекари. Все едно не поставят Хипократова клетва, а някаква Крезова или Мидасова. И Системата е по този начин издигната, че няма късмет в бъдеще да почнат да бъдат по-хуманни и по-малко комерсиални. Комерсът сега се окопава и бетонира. И няма благосклонност. Не извадиш ли 10 лв., с цел да ти премерят кръвното в „ здравния център “, по този начин ще си се влачиш като куче недобито.
Разказаха играта на лечебните заведения в Бяла Слатина и Попово, на лечебните заведения във всички такива градчета, където в прилежащите общини живеят десетки хиляди нероптаещи и свити хорица, сега тече бастисването на лечебните заведения в малко по-големите градове като Враца и Ловеч... Това е единствено част от процеса на комасирането, капиталът се окрупнява, систематизира, картелизира, мафията вкарва своите правила. И не, не е старческо мрънкане да назоваваме този развой с думата „ геноцид “, а си е чист факт. Господ да ни дава здраве, че другояче няма къде да мърдаме. Лекарите-мафиоти са свързани с фармацевтите. Изписват едни и същи антибиотици за избрани интервали, като вкарват оная фраза за „ устойчивостта “ на медикаментите. Вместо да приучват пациентите си към здравословен живот, те им пробутват хапче след хапче. Лекарите получават отчисления от продажбите на аптекарите. Недоказуемо, само че доста правилно изказване.
Ще ме простите, само че мисълта, че здравето е скъпо я разбирам малко в метафоричен смисъл. И не мога да проумея по какъв начин по този начин интелигентни хора като лекарите не помнят онази част от клетвата си: „ Ще запазя живота си чист и заветен, както и моето изкуство. “ Защото не е чисто и свещено да предписваш едни и същи медикаменти, с цел да богатееш, вместо задачата ти да бъде оздравяването на пациента. Не са чисти и свещени доста други неща, които гледаме всеки ден из лечебните заведения. Но въпреки всичко най-после всичко опира до обособения човек, обособения доктор и неговия персонален избор. И нямам доверие покварата да болести всички тях на 100 %. В момента сме някъде на 85 %... Някак си все не ми се желае да бъда до дъно песимист.
Автор : Николай Фенерски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР