Тя разкрива скрити късчета история и ги споделя с читателите

...
Тя разкрива скрити късчета история и ги споделя с читателите
Коментари Харесай

Пазител на загубени истории. Рута Сепетис, която възпитава с книгите си знание за миналото

Тя разкрива " скрити парченца история " и ги споделя с читателите си. Романите й са преведени на над 40 езика, издадени в над 60 страни, филмирани. Рута Сепетис е Човек на деня на Свободна Европа.

“Пазител на изгубени истории ”. Така рецензията назовава една от най-известните през днешния ден създатели на исторически романи, американската писателка Рута Сепетис . Творбите й оглавяват влиятелната американска ранглиста на “Ню Йорк Таймс ” за най-продаваните книги от момента, в който излязат.

Книгите й са издадени в над 60 страни , а по тях се вършат кино и телевизионни акомодации. Сепетис, която е от литовски генезис, е наградена със специфичен медал от президента на Литва за приноса си към образованието и съхраняването на паметта. Тя е и първата американска писателка, произнасяла тирада пред НАТО и Европейския парламент .

В центъра на всяка една от творбите на Сепетис стоят действителни исторически събития, разказани през гледните точки на младежи.

В изявление за писателката споделя, че нейната пристрастеност е да разкрива “скрити парченца история и да ги споделя с читателите ”. На 6 декември тя идва в София по покана на издателство “Сиела ”, взаимно със Софийския интернационален книжовен фестивал.
" Песента е един триминутен роман "
Рута Сепетис е родена в Съединени американски щати, татко й е емигрант от Литва. Завършва бизнес и финанси. Преди да стане създател, тя е работила 22 години в музикалния бизнес.

" Бях управител. Помагах на създатели на песни и музиканти да описват своите истории през музиката ”, споделя тя пред БНР.

Сред хората, с които е работила, са Дезмънд Чайлд, китаристът Стив Вай, рок групи от Калифорния.

“Този мой опит ме научи доста за силата на една история. Нека не забравяме, че песента е един триминутен роман ", споделя Сепетис.

Чак през 2011 година тя дебютира на международната литературна сцена. Още с “Пепел в снега ” тя печели милиони читатели. По това време тя ръководи сполучлива организация за актьори, представляваща музиканти и създатели на песни.

Идеята за първия й разказ идва след нейно посещаване при родственици в Литва през 2005 година и научава повече за насилственото депортиране на хиляди хора от Литва, Латвия и Естония.

Романът споделя основана на прекарванията на личната й фамилия история за ужасите, с които балтийските нации се сблъскват по време на Втората международна война при ръководството на Сталин. ​
Отражението на страданието върху младите
“Когато татко ми е избягал дружно със фамилията си [в САЩ], неговите родственици били задържани и депортирани към Сибир ”, споделя Сепетис.

Книгата споделя за мъчителния живот в руски трудов лагер, забелязан през очите на 15-годишната литовка Лина Вилкас. Тя е изпратена дружно със фамилията си в Сибир , откакто прибалтийските страни са анексирани от Съветския съюз през Втората международна война. Всъщност, младежи са основните герои във всичките книги на Сепетис.

За войната в Украйна тя споделя, че е “абсолютна покруса фактът, че толкоз доста хора са подложени на безсмислено страдалчество ”. По думите й изключително е отражението на страданието върху младежите - лайтмотив в нейните романи.

“Понякога най-високата цена по време на боен спор е платена точно от най-младите ”, споделя Сепетис.

Романът “Пепел в снега ” е филмиран през 2018 година, а за него Рута Сепетис споделя, че е “по-добър от книгата ”. Филмът притегля огромен интерес, проведени са прожекции даже в учебни заведения в Съединени американски щати.

Привлича вниманието и на Мемориалната фондация на жертвите на комунизма, когато е прожектиран на Капитолия , с цел да съвпадне с визитата на президента на Литва в Съединени американски щати. Сепетис е поканена да го показа и пред Европейския парламент и НАТО в Брюксел.

В Туитър тя споделя вълнението си след тази тирада, в която приказва за „ силата на историческата небивалица да основава пътища за световен разговор “.

“Говорих за това, че в случай че споделим историята през сюжет, с подрастващи и възрастни, ще генерираме връзка сред хората и повече познание за предишното ", споделя тя.
Следващи заглавия
“Втората й книга - “Сол при солта ” , отдадена на потъването на немския лайнер „ Вилхелм Густлоф “ през 1945 година, става притежател на влиятелната английска премия за детска и юношеска литература - орден „ Карнеги “. А “Ню Йорк Таймс ” я дефинира като „ най-забележителната книга за 2016 година “.

Следва романът “Фонтани на мълчанието “ , който споделя за последствията от гражданската война в Испания по времето на диктатурата на Франсиско Франко.

Една от тематиките в него е за “изгубените деца на франкизма ”. Това са отнети от родители републиканци деца, дадени за развъждане и образование на фамилии, последователи на Франко. Предполага се, че техният брой възлиза на към 300 хиляди, като някои от тях стават жертви на трафик на деца и нелегално осиновяване.

Последната й книга “Трябва да те предам ” излезе на български през май и се трансформира в бестселър на “Ню Йорк Таймс ”. Тя е и едно от най-продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата, оповестява издателство “Сиела ”. Книгата, в която доста български читатели ще разпознаят част от своето минало, споделя за края на кървавия режим на Чаушеску в Румъния през 1989 година

Рута Сепетис ще гостува на Международния книжовен фестивал в София на 6 декември . Тя ще се срещне с българските си читатели в Мраморното предверие на Национален замък на културата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР