Тя признава, че двамата с Иво имат и коренно различна

...
Тя признава, че двамата с Иво имат и коренно различна
Коментари Харесай

Нина и Иво Петрови ни показват радостта от живота с изложбата „Посока“ в Арт галерия „Нюанс“

Тя признава, че двамата с Иво имат и радикално друга техника на изобразяване.

„ Имаме голяма разлика и тя с годините става все по-осезаема “, безапелационна е художничката.

„ Аз като мъж се развъртвам по-бавно. Жените постоянно се развиват по-бързо “, прибавя Иво Петров.

Изумително е, че колкото и контрастни и ярки да са техните изразни средства като създатели, взаимните им изложения основават едно изцяло чувство у фена за създаване на обща рамка, като че ли творбите им си приказват между тях.

„ Получава се, само че не го търсим съзнателно “, споделя Иво.

„ Може би, тъй като работим дружно и някак си нещата се наслагват “, добавя го Нина.

Със своите картини артистичният дует ни потапя в сюжети и случки от това минало, изпълнено с утопични очаквания за бъдещето, даже леко доверчив оптимизъм и свят, в който културата, изкуството, джазът, естетиката и безгрижието са част от всекидневието на всеки един човек.

Изкуството им е зареждащо, изпълнено с хубост и жадност за живот. Тази жизненост, независимост и позитивизъм, които излъчват картините им, няма по какъв начин да не се предадат и на публиката. Иво и Нина ни придвижват в друга действителност и ни карат да усетим насладата от живота, да забележим света в неговата най-хубава светлина, нещо, което е толкоз скъпо точно през днешния ден!

„ И двамата търсим естетиката, търсим хубавата страна на живота. Не че сме полудели егоцентрици, които държат на лукса “, споделя Иво.

„ В основата е позитивното обръщение. Въпреки че в работите ни има доста други елементи, които могат да излъчват други положения “, споделя от своя страна Нина.

Художниците означават, че облиците, които участват в техните произведения не са идеализирани.

„ Всеки от нас има своя темперамент. Аз рисувам известни персони от разнообразни столетия, като за тази цел употребявам както ретро, по този начин и модерни фотоси, които са доста подобаващи като ракурс и положение. Защото почтено да си призная няма по какъв начин да намеря такива модели. Много известни хора намират място в моите картини. Често ги обрисувам гротескно, само че на мен по този начин ми харесва, развличам се. Явно и на хората им харесва “, смее се Иво.

„ Не сме от тези, които желаят да поучават хората. Но в случай че най-малко малко сме ги докоснали и те се усещат прелестно, ще бъдем щастливи “, споделя още мощната половинка от артистичния тандем.

Нина и Иво са съученици в приложното учебно заведение в Трявна, а по-късно състуденти в художествения факултет на Великотърновския университет. Те са семейство и в същото време креативно дуо. През годините имат осъществени изложения в Барселона, Париж, Москва, Виена, Истанбул, Тулуза, Лил, Хага, Амстердам, Страсбург и Люксембург.

Иво и Нина Петрови са неразделни и може би това е разковничето да вървят самоуверено напред в брака и изкуството. Те с лекост минават през всяко едно от провокациите на живота, както в персонален, по този начин и в професионален проект.

За това по какъв начин съчетават работа и фамилно огнище, по какъв начин съумяват да намерят салдото в връзките си и надлежно да подклаждат любовта си толкоз дълги години, любовта която ги сплотява и в изкуството, те описват следното:

„ Това не е доста обикновено несъмнено “, смеят се.

„ Не постоянно е било елементарно и то не толкоз в работата, колкото в живота. В началото ни беше извънредно мъчно. Всичко сме претърпели! “, споделят те.

На въпрос кой от двамата е моторът, Нина дава отговор по този начин:

„ Творчески несъмнено Иво е моторът. Той не е спирал да бъде оптимист във всяко едно отношение, с помощта на което се случиха толкоз доста позитивни неща в професионалния ни път до момента и минахме сполучливо през толкоз доста провокации. В началото в действителност беше ужасно мъчно. Години наред се борехме за това да се потвърдим, и то не в България. У нас сме правили няколко изложения през 90-те години в изложба „ Витоша “, най-ненормалните години. А през последните 10 години имаме изложения само и единствено в Арт изложба „ Нюанс “. Тази в действителност ни е втората. Това е най-хубавата изложба в София и в България сега. Имаме доста положителни връзки с тях и постоянно сме подготвени да осъществяваме дружно експозиции. Основно работата ни е в чужбина. Бих споделила, че тук съвсем на никое място не могат да се намерят наши работи, в случай че човек не се свърже с нас. За да се осъществяваме в чужбина, главно Иво е бил моторът. Той е виновникът за това да не се откажем, а да продължим да се развиваме и потвърждаваме гения си. В чужбина е „ хладно “ и е извънредно мъчно да се наложиш, изобщо да те видят, изключително при съществуването на толкоз доста сътрудници. Но с непримиримост и твърдоглавство успяхме за извоюваме своето място “.

„ Трудно е заради простата причина, че сме българи! Хората, в която и да е страна, постоянно избират своите художници и това е обикновено “, акцентира Иво.

След изложбата „ Посока “ в Арт изложба „ Нюанс “ Нина и Иво имат идни изяви в Париж, Виена и Истанбул.

А какво си пожелават и защо мечтаят?

„ Здраве за най-близките ни и за всички хора, несъмнено, и да настъпи някакво успокоение най-малко за едно 50 години напред “, смеят се двамата.

Те описват и по какъв начин им се е отразила пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

„ Изкуството е избавление. Действително имаше моменти, в които ни беше мъчно да се настроим на креативна вълна, тъй като въпреки всичко се изисква някакво успокоение. Но пък въпреки това точно изкуството те избавя, изключително, когато
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР