Тя причинява дълбоки рани по телата на наркозависимите и висока

...
Тя причинява дълбоки рани по телата на наркозависимите и висока
Коментари Харесай

Дълбоки рани по телата и висока смъртност от нова опасна дрога от САЩ

Тя предизвиква дълбоки рани по телата на наркозависимите и висока смъртност: новата дрога Tранк e първата в историята на Съединени американски щати, оповестена за " опасност за нацията "

Нов извънредно рисков опиат, характеризиращ се със " зомби " резултат, беше разгласен от американското държавно управление за " опасност за нацията ". Транк, който съдържа дейното вещество ксилазин, води до появяването на дълбоки рани по телата на приемащите го, тежки признаци на затваряне в себе си и доста висока смъртност, написа немската обществено-правна медия ZDF. Но и други медии се стопират на тематиката.

От месеци в обществените мрежи се популяризират видеоклипове на хора под въздействието на транк, прочут на всекидневен език и като " зомби дрога ". В платформите като ТикТок изявленията, показващи резултата от него, стават извънредно известни, достигайки до 15 милиона клика. Какво се крие зад всичко това, пита в собствен материал немската обществено-правна медия.

Активната съставна част на новия опиат - ксилазин - в началото е била употребена при упояването на коне, елени и други животни. От няколко години насам тя към този момент се употребява като добавка към опиати като хероин и фентанил. Целта е удължение на резултата им. Уличното име на опиата е транк, пише  " Дойче веле ". 

Ефектът от новия опиат

Продължителността на въздействието на елементарния фентанил доближава до 1 час. Ако обаче в него е подправен и ксилазин, времетраенето скача до 8 часа. Именно този " зомби " резултат и загубата на надзор в продължение на часове и дни прави транк толкоз рисков.

" Ксилазинът трансформира фентанила, който е най-смъртоносната наркотична заплахаза страната ни, в още по-смъртоносен ", изяснява директорката на американската Агенция за битка с опиатите Ан Милграм. " Агенцията за битка с опиатите е конфискувала смеси от ксилазин и фентанил в 48 от 50-те щати. Лабораторната система на Агенцията за битка с опиатите оповестява, че през 2022 гприблизително 23% от фентаниловия прахуляк и 7% от фентаниловите таблетки, които са били иззети от организацията, са съдържали ксилазин. "

Транк разяжда рани в телата на жертвите си, които нямат опция да се излекуват. Нерядко се стига и до ампутации. Лекарят от Филаделфия Джо Д`Оразио споделя следното: " Определено виждаме доста повече рани и то в действителност тежки рани. Почти всички свързват това с ксилазина. "

Конвенционалните лекарства за незабавна помощ не съумяват да оказват помощ при случаи, свързани със корист с транк, и не са в положение да предотвратят гибел при предозиране. Същевременно признаците на затваряне в себе си се считат за изключително тежки. Клиниките за рехабилитация към момента не са се приспособили към новата обстановка и не са намерили метод за справяне с нея, отбелязва ZDF.

Транк епидемията стартира от Филаделфия, където ксилазинът към този момент се смесва в 91% от опиатите, съгласно следствие на локални здравни чиновници. Оттам епидемията е обхванала цялата страна.

Транк е най-новата глава в дългата и тъжна история на опиатите в Съединени американски щати. Кризата с опиоиди в Щатите стартира през новото хилядолетие с болкоуспокояващото Оксиконтин, преди пазарът на опиати да бъде залят с хероин през 2010 година. След това през 2013 фентанилът провокира идната вълна смъртни случаи, породени от опиати.

Защо в Съединени американски щати има толкоз доста наркозависими

Но за какво Съединени американски щати са толкоз уязвими към опиоидите? Един от значимите фактори, разяснява ZDF, е " Биг Фарма " - фармацевтичното лоби, чиято дълга ръка оказва въздействие върху американската политика и просвета. През 2020 към две трети от всички членове на Камарата на представителите и Сената са получили дарения от фармацевтични компании.

Високата степен на криминализиране на опиатите в Съединени американски щати също може би способства за обстановката сега. " Заради криминализирането, дилърите постоянно търсят още по-силни и даже още по-опасни опиати ", споделя Адам Ал-Асад от организацията Севидж систърс във Филаделфия.

В предишното отговорът на Вашингтон при сходен растеж в използването на опиати е бил: криминализиране, интервенции за прекъсване, наказване. От няколко години обаче тази тактика за " войната против опиатите " среща все по-голяма опозиция. Критиците настояват, че всяка вълна на криминализиране води само до появяването на нови, даже още по-опасни опиати на пазара.

Транк е първият опиат в историята на Съединени американски щати, разгласен за " опасност за нацията ". Сега администрацията на президента Джо Байдън желае да се концентрира повече върху лекуванията и лечението, както и върху обширни проучвания, с цел да се опита да изведе " зомбитата " от улиците на страната, показват медиите.

Засега Германия остава пощадена - новата дрога не е известна във Федералната република, показват немски медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР