Тя показа, че не се бои дори от Доналд Тръмп,

...
Тя показа, че не се бои дори от Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

"Наричайте ме Кристалина": как Георгиева вече променя МВФ

Тя сподели, че не се бои даже от Доналд Тръмп, а в МВФ българката към този момент постанова нов жанр. Това пишат за Кристалина Георгиева немскоезичните издания, представени от " Дойче веле ".

Авторитетното немско списание " Цицеро " цитира туит на Георгиева от май предходната година, в който тя написа: " Бабите и дядовците ми бяха едва образовани, родителите ми бяха приключили единствено гимназия. Аз съм първата с висше обучение. От село в България до шефка на МВФ - по този начин наподобяват опциите ".

Всъщност не е тъкмо по този начин, отбелязва " Цицеро ". Кристалина Георгиева е от елита в своята страна - не е родена в някое си село, а в София, а прародител ѝ Иван Кършовски е бил полиглот, публицист и националреволюционер, бил е също и кмет на Любимец. Баща ѝ се е занимавал с пътно строителство, а майка ѝ Маринка била шефка на магазин за домашни използва в центъра на София. За брачна половинка ѝ Кино Кинов се знае малко, само че с помощта на това, че той поел грижите за щерка им Десислава, Кристалина Георгиева е могла да се посвети напълно на кариерата си, четем в обявата.

От ВИИ " Карл Маркс " до шеф в Световната банка и началник на МВФ

Описана е и научната кариера на актуалната шефка на МВФ - през Икономическия институт " Карл Маркс " в София към London School of Economics - ковачницата за фрагменти на капитализма. Георгиева е била със стипендия и в Масачузетския софтуерен институт, както и преподавателска активност на островите Фиджи, преди през 1993 да стартира работа в Световната банка във Вашингтон - шест години откакто напуща България през 1987 година.

След това става еврокомисар, не съумява да се класира за поста общоприет секретар на Организация на обединените нации, препоръчана за него от премиера Бойко Борисов пет минути преди края на периода за номинирането на претенденти. Георгиева обаче съумява да заеме различен влиятелен пост - началник на МВФ.

Тя покорява с директния си метод и не се бои даже и от Доналд Тръмп - написа за новата директорка на Фонда " Зюддойче цайтунг ". Това издание е предпочело различен откъс от Георгиева - думите ѝ на годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, казани в отговор на въпроса какво мисли за комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, подклаждан от Тръмп: " Политиката под мотото `Ако ти губиш повече, в сравнение с аз, значи съм победител`, е глупава! "

" Ще се оправи! "

Още при започване на мандата си тя сподели, че няма да се задоволи с място на втора линия, написа " Зюддойче цайтунг ", аргументирайки се с дейната активност на Георгиева през този интервал. Припомнят се опасенията на някои нейни критици, че може би ще ѝ липсва задоволително политическа тежест, щом не е била нито министър, нито е управлявала емисионна банка, само че тези опасения са се оказали напразни. " Сигурен съм, че ще се оправи доста добре ", споделя немският финансов министър Олаф Шолц, а различен почитан европейски представител твърди, че всеки, който е работил с нея в предишното, е удивен.

Директният метод на Георгиева и волята ѝ да върви напред идват тъкмо в точния момент, защото от гледна точна на множеството стопански проблеми в действителност има потребност от мощно управление - показва " Зюддойче цайтунг ". При това не става дума единствено за комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, за излизането на Англия от Европейски Съюз и за политическото напрежение в Близкия изток - към тях се прибавят и промените в климата, неравенството, застаряващите общества, корупцията, национализмът.

Налага нов жанр в МВФ

На Георгиева, която приказва британски с източноевропейски акцент, сигурно ѝ липсва аристократизма на нейната предшественичка Кристин Лагард. И евентуално МВФ ще изгуби част от блясъка си, предаван от Лагард. Въпреки това доста сътрудници на Фонда към този момент са възприели стила на новата си директорка. И до момента в който предшественичката ѝ упорствала да бъде наричана мадам Лагард и от най-високопоставените чиновници на организацията, Георгиева пристигнала и споделила: " Наричайте ме Кристалина ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР