Тя обясни, че когато е отишла на място е поискала

...
Тя обясни, че когато е отишла на място е поискала
Коментари Харесай

Корнелия Нинова Се Съмнява Да Има Чума По Животните!

Тя изясни, че когато е отишла на място е поискала от управляващите да ѝ дават документи, проучвания, в които написа от авторитетни източници, че има такова заболяване.

Нинова поискала от служителите на реда заповедта, на съображение на която влизат принудително в домовете на хората измежду нощ и избиват животните.

Полицаите споделиха нямаме заповед от министър на вътрешните работи. Единственото, което получих е заповедта от Агенцията по сигурност на храните за евтаназията на животните, изясни Нинова.

След днешния отчет по отношение на обстановката, направен от земеделското министерство и по-късно, което се чете вътре " дребните подозрения дали има чума, стават доста огромни ", разяснява още тя.

Нинова упорства " да не се влиза повече в домовете на хората, да не се убиват повече животни, да се изискат втори проби, да се обясни обстановката и да се изясни на хората ". Тя се обърна към ръководещите с апела " не ескалирайте напрежение, тъй като е на ръба ". Категорична е и че ще желаят оставки.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обаче увери незабавно по-късно в същото предаване, че евтаназирането на животните в Ямболско поради чума е общоприета мярка при такива заболявания. По думите му ограниченията на БАБХ не са били крайни, а общоприети за сходно смъртоносно заболяване. Той добави, че имунизация против заболяването би довела до уединяване на имунизираните животни в района и забрана на България да изнася артикули от овцевъдството.

Той призна, че е имало проблем с връзката сред БАБХ и стопаните, който е довел до нагнетяване на напрежението и недоумение. За оставка на шефа на Агенцията по храните ще се разисква след одита на специалистите от Европейска комисия.

Чума в действителност има и тя е доказана с всички лабораторни проби, съобщи министър Порожанов. Първата проба, която е взета и позитивна, е била изпратена в Монпелие във Франция, с цел да се удостовери, добави той.

Министър Порожанов отхвърли първо да е почнало избиването на животни, а след това да е била издадена заповед за това.

След потвърждението от Франция издадена първата заповед за евтаназирането на животните, изясни той. Европейска комисия има настрана решение за регионализиране на засегнатите места, което значи, че БАБХ незабавно е уведомила Европейска комисия за съществуването на болестта. След това е последвала забрана за придвижване на животни и стока в областите, наранени от региона - това е било в началото за обл. Ямбол и обл. Бургас, изясни министър Порожанов.

След това е имало второ решение възбраната да не бъде на задачите области, а на обособени наранени общини.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР