Тя не кара потребителите си да добавят нови и нови

...
Тя не кара потребителите си да добавят нови и нови
Коментари Харесай

Социалната мрежа, която преуспява като „асоциална” мрежа

Тя не кара потребителите си да прибавят нови и нови другари или да построяват връзки по метода, по който го вършат конкурентните й, с цел да порастват бързо

Основната цел на Pinterest е откриването и вдъхновението, улавянето на огромните моменти

Фейсбук, Twitter, Instagram – всевъзможни обществени мрежи се борят за вниманието на Н.В. Потребителя – и за рекламните бюджети на компаниите, които, естествено, търсят достъп до допустимо най-широка публика. В тази луда конкуренция една обществена мрежа остава обичана на мнозина тихомълком: без медийни кавги, без шокиращи хаквания, без бурни обвинявания в операции. При все това тя е много „ асоциална ”, в случай че би трябвало да сме почтени.

Pinterest е наслаждение, сравнимо с това да си седиш на дивана със остаряло издание на обичаното списание. В реалност нейните основатели заобикалят да я назовават обществена мрежа. Тя не кара потребителите си да прибавят нови и нови другари или да построяват връзки по метода, по който го вършат конкурентните й, с цел да порастват бързо. Поради това Pinterest е по-малка от, да речем, Twitter, Instagram и Фейсбук. Поради същата причина тя не страда и от проблемите, от които страдат огромните обществени мрежи – дезинформация, неприязън, обиди, злоупотреби.

„ Социалните медии са за шерване на това, което вършиме, с други хора ”, споделя Евън Шарп, съосновател на Pinterest и основен продуктов шеф. „ Pinterest не се върти към шерването. Там човек е ориентиран към себе си, своите фантазии, своите хрумвания за това, което желае за своето бъдеще ”.

Бавно

Коментари в Pinterest има, само че и те не са от значително значение, както е в другите обществени мрежи. Ако желаете, можете да се вихрите в Pinterest самичък. И отново е прелестно.

8-годишната компания напълно съзнателно търси по-бавен ритъм на растежа – за разлика от, да речем, Фейсбук, която „ се развива бързо и троши нещата ”. Трудно е да се каже дали този по-бавен напредък е в действителност тенденциозен – или е знак, че Pinterest си остава нишова услуга.

„ Понякога бавното и постоянното може да завоюва конкуренцията ”, споделя Андрю Липсман, анализатор в изследователската компания eMarketer. Предвид грешките, които фирмите за обществени медии с хипер-растеж направиха през годините, „ може би в действителност има преимущество в това, откакто се измъкнем от мисловните настройки, типични за Силициевата котловина ”, споделя Липсман.

Идеи и ентусиазъм

Основната цел на Pinterest е откриването и вдъхновението, улавянето на огромните моменти. Мрежата търси да помогне на хората да намерят хрумвания за това по какъв начин може да наподобява домът им, храната им, работното им място. Това е и приложение за образно търсене, което разрешава на потребителите да намират свързани обекти, правейки фотоси на неща от действителния си живот.

Pinterest е друга от останалите обществени мрежи от самото си начало. Тя е учредена през 2010 година от Sharp и Бен Зилберман. Базирана в Сан Франциско, в началото тя притегля дамите от Средния Запад и централните Съединени щати, а не младежите. Оформя се като място, където човек „ си показва най-хубавия си живот ” посредством цифров билборд.

Бизнес

Бизнес тактиката е бордовете да са освен това от красиви неща, които могат да се гледат. Те постоянно имат по нещо, което може да се купи, да се направи – нещо, което бизнесът би желал да тикне пред очите на един евентуален клиент под формата на реклама.

Ето, че в този момент Pinterest се готви да стартира да прави повече от своите „ пинове ” (снимките и илюстрациите, които потребителите разгласяват и споделят) продаваеми. Това значи, че в случай че един консуматор „ забожда ” най-вече сватбени рокли, да вземем за пример, той ще може да вижда модели и цени на сватбени рокли от уеб сайтове на търговци, от които може да купи сходна стока. И въпреки че Pinterest към този момент си има сходни „ продаваеми ” пинове, където хората могат да купуват артикули, компанията споделя, че тези нови „ пинове ” покриват повече артикули и ще са по-лесни за намиране.

Освен това в случай че мечтаният продукт не е налице, Pinterest ще улеснява хората да намират сходни. Докато кафявият кожен диван си е кафяв кожен диван, когато го написа като текст, нещата са много по-сложни, когато става въпрос за изображения. Ако човек търси „ съвършения ” кафяв кожен диван, той незабавно знае, когато види „ верния ”. А Pinterest желае да бъде компанията, която ще ви го покаже, даже когато не можете да го опишете с думи, с цел да го пуснете в търсачката.

Въпреки, че Pinterest не взема %, когато хората купуват всякакви артикули посредством „ пиновете ”, компанията добива доходи от реклами, когато компаниите популяризират във фийдовете на потребителите.

Тих и дълготраен напредък

Очаква се Pinterest да нарасне с 45% през идната година до пазарна стойност над 1 милиарда $. Услугата има 250 милиона консуматори (в съпоставяне с 335 милиона на Twitter и над 1 милиард за Instagram).

Собствениците на обществената мрежа споделят, че Pinterest кара хората да се усещат щастливи и оптимистични за бъдещето, когато употребяват услугата, въпреки че на брой са много по-малко, в сравнение с са потребителите на други обществени мрежи. Явно това е добър метод, към този момент. Pinterest наподобява е избегнала грешките на другите обществени медии. Тя е притежател на ведро, положително въодушевление, където хората се усещат добре, мечтаят.

Остава да забележим дали тази политика в действителност ще донесе триумф на компанията, след първичното обществено предложение на акциите й.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР