Тя не е звезда с милиони последователи в Инстаграм, но

...
Тя не е звезда с милиони последователи в Инстаграм, но
Коментари Харесай

Еверест и голямата страст на Лакпа, която преследва с цената на всичко

Тя не е звезда с милиони почитатели в " Инстаграм ", само че е изкачила Еверест девет пъти, което е връх за жена. Няма спонсори, като през огромна част от годината работи като мияч на чинии, касиерка и чистачка, с цел да поддържа жива пристрастеността си към алпинизма и да се грижи за трите си деца.

Лакпа шерпа е първата жена, която сполучливо изкачва и след това слиза невредима от Еверест. Това се случва през 2000 година, като следващата година е отправила взор към десетата си експедиция.

" Отивам, само че знам, че ще се прибера. Трябва да се прибера ", споделя Лакпа.

Тя живее непретенциозно, като изпитва компликации да събира пари за тренировки и пътувания с минималната си заплата, която получава като мияч на чинии. Лакпа не може да си разреши кола и постоянно върви до работа пешком или употребява Uber.

Тя израства в Балахарка, село в района Макалу в непалските Хималаи. Лакпа (вероятно на 45 години) не е сигурна в точната си възраст, защото няма свидетелства за раждане, а всичките й 11 братя и сестри са родени у дома. Като дребна със фамилията й са живели без ток и младите девойки не са посещавали учебно заведение.

Хималайската корона на Нирмал Пурджа: Вяра, върхове и... запушване под Еверест

" Може да видите фамилията ми по малкия екран. Това са шерпите, които изкачват Еверест. Ако нямаше шерпи, никой нямаше да може да изкачи Еверест ", споделя Лакпа.

Тя се ядосва, когато чува хората да приказват, че всеки може да се качи на Еверест, стига да има пари, само че осъзнава, че това й дава прехранване по време на сезона. Средно нанагорнище със западен лидер коства 50 хиляди $, до момента в който при непалците цената е 30 000 $.

" Защо вършим тази работа? Защото другата опция да изкарваме пари е да отглеждаме картофи ", споделя Лакпа.

Тя е направила едно от изкачванията осем месеца след раждането на първото си дете, а в различен случай е била бременна във втория месец. Тя няма диетолог или треньор и нуждата да заплаща наем не й разрешават вложи цялото си време в алпинизма.

През 2004 година тя минава през сложен миг, когато брачният партньор й, с който се срещат в планината, я удря демонстративно при едно от изкачванията на Еверест. Последват дълги години на тормоз и малтретиране, като след няколко хоспитализации в последна сметка през 2012 година разводът е реалност и Лакпа получава попечителството над децата.

Нейната фантазия е през май да изкачи Еверест и по-късно да се насочи към К2, който й е убягвал преди поради неприятно време. Знае, че проектът й е упорит, само че не има вяра, че начинанието й е полуда.

" Всички рискови спортисти са луди. Но аз желая да покажа на света, че мога да го направя. Искам да покажа на дамите, които наподобяват на мен, че също могат ".

" Катеренето е моят метод да избягам от миенето на чините и е опция да осигуря по-добър живот на девойките. Няма бърз път към фантазиите ", добавя Лакпа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР