Тя може да намали случаите на болестта с 13 милиона

...
Тя може да намали случаите на болестта с 13 милиона
Коментари Харесай

Нов тип мрежа срещу комари пази от малария

Тя може да понижи случаите на заболяването с 13 милиона
Нов вид мрежа против комари, дистрибутирана в района на Субсахарска Африка, може да докара до 13 млн. по-малко случая на малария на континента и близо 25 000 по-малко умряли, оповестяват от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция, базирайки се на ръководителите на плана " Ню нетс ".

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2022 година в целия свят са регистрирани 249 млн. случая на малария и 608 000 смъртни случая. По-голямата част от тях са в Африка.

Маларията е причина за гибелта на 500 000 деца всяка година в Африка. Болестта се придвижва от комарите. Въпреки че напъните по целия свят са ориентирани към понижаване на броя на случаите, комарите демонстрират възходяща устойчивост към инсектицидите.

Проектът " Ню нетс " е изпратил 56 млн. мрежи, напоени с инсектицид, в 17 страни сред 2019 и 2022 година Инициативата е финансирана от Глобалната здравна самодейност Unitaid и от Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария.

Констатирано е, че новите мрежи, които са напоени с инсектицида пирол от ново потомство в композиция със общоприет пиретроид, са ефикасно средство за битка с насекомите.

Два клинични опита и пет пилотни изследвания демонстрират, че мрежите усъвършенстват контрола над комарите с 20 до 50 % в съответните страни в съпоставяне със общоприетите мрежи. Допълнителните разноски за новите мрежи в съпоставяне със общоприетите са сред 0,66 и 3,56 щатски $.

Намаляването на случаите на малария и на смъртните случаи може да спести 28,9 млн. щатски $ на здравните системи в съответните страни, се споделя в известието на уредниците на плана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР