Тя живееше в Прага, а сега е в руския следствен

...
Тя живееше в Прага, а сега е в руския следствен
Коментари Харесай

Дворът е 4 на 6 метра. Как Алсу от Свободна Европа живее в руския затвор

Тя живееше в Прага, а в този момент е в съветския следствен изолатор в град Казан. Журналистката на Свободна Европа Алсу Курмашева споделя за живота си в съветски затвор.

" Днес ни изведоха на разходка. Дворът е 4 на 6 метра ", написа неотдавна журналистката от Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Алсу Курмашева от пандиза в Казан , където се намира към този момент един месец.

" Направихме 40 обиколки, което съгласно мен е към 1000 метра. След това имаше разпъване и клекове. Надзирателят беше много сюрпризиран. Явно това се случва рядко ".

Курмашева има двойно поданство от Русия и Съединени американски щати. Тя живее в Прага и работи за татаро-башкирската работа на RFE/RL от към 25 години . В средата на май тя потегля за родния си Татарстан поради незабавен фамилен проблем.

и упрекната, че не се е записала като " задграничен сътрудник " – юридическо означение, което Русия употребява от 2012 година насам, с цел да показва и санкционира критици на Кремъл.

Законът за " задграничните сътрудници " разрешава на управляващите да категоризират по този начин неправителствени организации, получаващи финансиране от чужбина. Налагането на подобен етикет води до загуба на цивилен права и до предаване на месечни счетоводни доклади за всеки доход и разход, които са обществено налични.

Законът се равнява на политическа цензура, която пречи на публицистите да извършват професионалните си отговорности. Той стартира да се ползва засилено след началото на съветската инвазия в Украйна през 2022 година, като ограничи информацията за войната.

Руският съд постанови, че Алсу Курмашева би трябвало да бъде да бъде арестувана в следствения арест СИЗО-2 в Казан най-малко до 5 декември, само че в Русия е всекидневно сходни периоди на задържане да бъдат удължавани неведнъж.

Тя има опция да си написа със фамилията, приятелите и поддръжниците, макар че всички известия подлежат на цензура.

" Всяка заран в СИЗО ставаме в 6 ч. ", написа тя. " Но през цялата нощ в килията светят слаби лампи. Закуската е овесена каша и сладостен черен чай. След това почистваме килията – подовете, стените. На обяд ни се позволява да излезем на открито за един час. "

" Има библиотека, само че тя е затворена ", написа също Курмашева. " В килията имаше към 10 книги , най-вече детективи и книги за християнството, както и няколко на тематика логика на психиката и самоприемане ".

" Препрочитам писмата ти по няколко пъти дневно ", споделя тя на един от кореспондентите си. " Вече прочетох две книги, които бяха в килията. Поисках още няколко, само че не знам какъв брой време ще отнеме, [за да ги получа]. "

Два пъти седмично на арестуваните се позволява да вземат душ. Курмашева споделя, че за първи път ѝ е било разрешено да употребява душ едвам на десетия ден след задържането ѝ.

В няколко от известията си тя написа, че в нейната килия е студено и има четирима пандизчии.

Курмашева добавя, че учи арменски и севернокавказкия език даргава, с цел да си уплътни времето. Освен това учи една от съкилийничките си да приказва татарски.

" Това е методът, по който извозвам дните си ", написа тя.

Курмашева е един от четиримата публицисти на RFE/RL, които са в пандиза по обвинявания, свързани с работата им. Другите трима са Андрей Кузнечик, Ихар Лосик и Владислав Есипенко . Правозащитни организации и RFE/RL неведнъж са призовавали за освобождението на четиримата, като настояват, че те са били арестувани непозволено.
 Затворените публицисти на RFE/RL (от ляво надясно): Алсу Курмашева, Ихар Лосик, Андрей Кузнечик и Владислав Есипенко
на беларуската работа на RFE/RL, който през декември 2021 година е наказан по няколко обвинявания, в това число за " образуване и подготовка на дейности, които жестоко нарушават публичния ред ", и е наказан на 15 години затвор.

Кузнечик, уеб редактор в службата на RFE/RL в Беларус, е наказан през юни 2022 година на 6 години затвор след правосъден развой, траял не повече от няколко часа. Той беше наказан за " основаване или присъединяване в екстремистка организация ".

Есипенко има двойно поданство от Русия и Украйна. Той сътрудничи на " Крим. Реалии ", районна новинарска емисия на Украинската работа на RFE/RL. През февруари 2022 година е наказан на 6 години затвор от съветски арбитър в окупирания Крим след развой при закрити врата. Той е наказан за " владеене и превозване на взривни субстанции " - обвиняване, което той твърдо отхвърля.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР