Тя има четири крайника, изразителни очи и обича да се

...
Тя има четири крайника, изразителни очи и обича да се
Коментари Харесай

Висшият съд в Ню Йорк решава дали да признае слон за личност


Тя има четири крайника, изразителни очи и обича да се разхожда измежду зеленина в Ню Йорк. Но може ли азиатският слон Хепи да се смята за персона? Този въпрос беше подложен пред висшия съд в Ню Йорк по дело, което преглежда проблема дали главно човешко право може да бъде трансферирано и върху животно, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Защитниците на правата на животните от „ Нонхюман Райтс Проджект “( Nonhuman Rights Project) споделят „ да “. Хепи е самостоятелен, когнитивно комплицирано организиран слон, заслужен за правото, непокътнато в закона за „ човек “. 

От зоологическата градина в Бронкс, където живее Хепи, споделят „ не “. Адвокатът им твърди, че Хепи не е нито нелегално затворена, нито човек, а добре обгрижвана слоница, „ уважавана като превъзходното творение, което е “.

Хепи живее в зоопарка в Бронкс от 45 години. 

Щатският Апелативен съд изслуша причините, съгласно които тя би трябвало да бъде освободена по процедурата habeas corpus, посредством която хората оспорват противозаконното задържане.

От „ Нонхюман Райтс Проджект “( Nonhuman Rights Project) упорстват животното да бъде преместено от „ затвор от един акър “(малко повече от 4 декара) в зоологическата градина, в по-просторно леговище.

„ Тя има интерес да упражни избора си и да реши с кого желае да бъде, къде да отиде, какво да прави и какво да яде. Зоологическата градина й не разрешава сама да прави някои от тези избори “, сподели юристът на организацията Моника Милър пред Асошиейтед прес. 

През 2005 година Хепи стана първият слон, минал тест, който демонстрира съществуването на съзнание. Животното неведнъж допира бял знак „ Х “ на челото си, до момента в който се следи в огромно огледало.

Зоологическата градина и нейните поддръжници предизвестяват, че успеха на " Нонхюман Райтс Проджект “ може да отвори вратата за пораждане на повече правни дейности от името на животни, в това число домашни любимци.

 „ Ако ще има цялостно пренаписване и даване на права на животните, които в никакъв случай преди те не са имали, не би трябвало ли това да бъде направено от законодателната власт? “, попита съдиите Кенет Манинг, юрист на сдружението за запазване на дивата природа на зоопарка.

 Хепи е родена в дивата природа в Азия. Заловена е, когато е на една година и отведена в Съединени американски щати. Носи името на един от героите от „ Снежанка и седемте джуджета “. 

Хепи идва в зоологическата градина в Бронкс през 1977 година със своя  събрат по орис – слонът Гръмпи, който е съдбовно ранен при конфликт през 2002 година с други два слона.

Сега Хепи живее в заграждение, в съседство с другия слон в зоопарка - Пати. Адвокатът на зоологическата градина твърди в правосъдните документи, че Хепи може да плува, да се храни и да се занимава с всичко естествено за държанието на слоновете.

 „ Очевидната употреба на слона Хепи от " Нонхюман Райтс Проджект “ не демонстрира угриженост за обособеното животно и разкрива обстоятелството, че те са подготвени да пожертват здравето и психическото благоденствие на Хепи, с цел да основат казус “, споделят от зоологическата градина в особено изказване.

Адвокатите на организацията отвръщат, че колкото и добре да се отнасят с Хепи в зоопарка, нейното право на „ телесна независимост “ е нарушено. Те настояват, че в случай че съдът признае правото на Хепи на тази независимост, според habeas corpus, тя ще бъде „ персона “. И тогава би трябвало да бъде освободена.

 Милър сподели, че има доказателства, които демонстрират, че слоновете са извънредно когнитивно комплицирани, с напреднали аналитични качества.

През октомври предходната година друга организация за отбрана на животните изиска от федерален съд да признае известните като „ кокаинови хипопотами “ на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар за „ заинтригувани лица “ със законни права в Съединени американски щати.  Решението няма действителни последствия за самите хипопотами, защото те са в Колумбия.

Противниците на " Нонхюман Райтс Проджект “ се надяват те да губят все по-често в съда. 

От неправителствената организация „ Ню Йорк Фарм Бюро “ ( New York Farm Bureau) и други селскостопански групи обявиха, че „ новата доктрина на личността “ на " Нонхюман Райтс Проджект “ слага проблем и за прасетата, кравите и пилетата. 

Държавни и национални асоциации, представляващи ветеринарни лекари, излязоха с позиция, в която се споделя, че правосъдният развой предизвиква признаването на правата на личността на животните над хуманното отношение към тях.

Поддръжниците на желае включват публични персони като професора от Харвардския юридически факултет Лорънс Триб. Мнозина от тях виждат в този случай късмет обществото да направи крачка напред в етичното отношение към животните.

 Решението на съда се чака през идващите месеци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР