Тя хората от Мариупол след два месеца преговори с руските

...
Тя хората от Мариупол след два месеца преговори с руските
Коментари Харесай

Тай боксинг и карате. Коя е Ирина Верешчук, която изведе хората от Мариупол

Тя хората от Мариупол след два месеца договаряния с съветските управляващи и с интернационалните организации. Всичко, което визира евакуирането на цивилни в нападната Украйна, е нейна отговорност. Веднъж я питаха по какъв начин се оправя с толкоз неблагодарна работа, а тя се засмя: "аз съм офицер ", сподели.

Но отговорът би трябвало да е и някъде другаде. В това наапример, че украинският вицепремър Ирина Верешчук има три висши образования, владее ръкопашен пердах, желае да децентрализира Украйна и знае една загадка: сега съветските управляващи желаят да изтощят украинското управление. Значи просто тряябва да откри сили и точка.

Ирина Верешчук е женското лице на войната в Украйна, тя е измежду трите водещи фигури на украинското ръководство, наред с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

„ Много добре знам, че хората ме чакат. Особено дами, деца и възрастни хора чакат отварянето на филантропични коридори. Когато дойдоха в Запорожие от Мариупол и слязоха от тези рейсове, усетих доста особена тръпка “, споделя Верешчук пред украинската телевизия „ Викна “.

Тя по-рядко от доста други дава изявленията и внимава с думите. Особено откакто стана ясно, че когато съветската страна дава обещание филантропичен кулоар за евакуация, това съвсем постоянно е машинация - в обещания час обстрелите не престават, а рейсовете за хората не се пропущат.

Верешчук се занимава и с това да търси военна помощ за страната, да обезпечава заслон за милионите бежанци, договаря размяната на пленници, само че за множеството украинци тя е най-много индивидът, който договаря с съветските управляващи за възможна евакуация на цивилните от градове под обстрел.

"Преговорите нормално не престават до късно през нощта “, споделя тя. „ Трябва да преговаряш цяла нощ, с цел да схванеш в шест сутринта дали филантропичните коридори ще работят, или не “. По нейни думи сходна е и обстановката с размяната на пленници.

„ Руснаците желаят да сме изтощени и подготвени да осъществим всичките им условия “, добавя Верешчук. „ Веднага разбрах, че бърза победа няма да има. Затова би трябвало да сме рационални и спокойни “.
От Рава-Руска до Народното събрание
Верешчук има дълготраен опит във военното дело и държавната администрация. Тя е родена през 1979 година в Рава-Руска, на границата с Полша.

Учила е интернационалните връзки във Лвовския боен институт, както и право и обществена администрация - все в в същия град.

След като приключва военния институт, служи в продължение на 5 години като офицер във въоръжените сили на Украйна. Често я показват и като човек, който владее ръкопашен пердах, тай боксинг и карате.

През 2010 година, когато е на 30 години, е определена за кмет на родния си град, като по този метод става най-младата жена кмет в Украйна. От началото на политическата си кариера тя се афишира за децентрализация на властта и за осъществяване на административна и териториална промяна в Украйна.

От април 2016 година до февруари 2019 година тя е президент на Международния център за Балтийски и Черноморски проучвания и консенсусни практики.

След това става народен представител във Върховната Рада, украинският парламент, състоящ се от 450 депутати, като член на партията на президента Володимир Зеленски „ Слуга на народа “. Член е и напарламентарната комисия по национална сигурност, защита и разузнаване.

В рамките на близо година тя внася 31 законопроекта, от които 6 са признати. През 2020 година поддържа законопроект, който предлага чужденци и хора без поданство да могат да учат на непознат език.

Година по-късно става вицепремиер и министър по реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии на Украйна. Това включва самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национални републики в източния украински район Донбас. Те бяха приети от съветския президент Владимир Путин дни преди началото на войната на 24 февруари, а през днешния ден са във фокуса на военните старания на съветската войска.
Всички са военни
От началото на съветската инвазия Верешчук е брачна половинка и майка на военни. Мобилизирани са вторият ѝ брачен партньор, както и синът ѝ от първия брак Олег - студент по компютърни науки в Националния механически университет на Украйна.

„ Съпругът ми е боец, той е полковник, тъй че ме схваща добре и ме поддържа във всичко “, споделя Верешчук пред „ Викна “. По думите ѝ той е добре осведомен с нейната пристрастеност към работата и желанието ѝ да направи кариера.

„ Синът ми е напълно друг случай, той е IT експерт и няма капка от лидерския ми темперамент. Той е доста положително дете, което през днешния ден се бие на фронта “, прибавя тя.

„ Разбира се, липсват ми, само че в този момент не е моментът за непотребни страсти “, споделя още Верешчук. В изявлението за украинската телевизия тя неколкократно акцентира нуждата да бъде „ твърда “. „ Нямам нито опцията, нито моралното право да бъда неуравновесена и нефокусирана “, споделя тя. „ Имам неотстъпчивост, централизация и предпочитание за резултати “.

По нейни думи съветският президент Владимир Путин желае украинската власт да се опасява от него. „ Но страхът идва, когато не знаеш какво да правиш, а когато знаеш, го правиш механично. Действаш по този начин, като че ли рефлексът ти оказва помощ да направиш всичко, с цел да оцелееш, и тогава страстите и ирационалността си отиват “, прибавя украинският вицепремиер.

Тя поддържа и присъединяване на дами в армията. „ Аз съм за девойките да се причислят към армията и да схванат по какъв начин да се владеят по време на военни дейности. Осъзнах, че войната ще продължи дълго и може да има нови огромни талази на експанзия. Всички ще застанем един до друг и ще се борим за земята и страната си “, споделя още тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР