Тя е втората ракета на България при жените. Преди дни

...
Тя е втората ракета на България при жените. Преди дни
Коментари Харесай

Тенисът е моят живот. Втората ракета на България Гергана Топалова

Тя е втората ракета на България при дамите. Преди дни завоюва най-голямата купа в кариерата си, като победи на финала на W40 надпреварата на клей в Сен-Пале сюр Мер. Гергана Топалова е Човек на деня на Свободна Европа.

Огромната ѝ отдаденост към играта на корта личи от думите ѝ още преди време: " Тенисът е моят живот. Не мога да си показва да се занимавам с нещо друго ". Tогава тя е единствено на 17 години.

Преди дни Гергана Топалова завоюва най-голямата купа в кариерата си досега. На 23 години, тя победи като шампионка на W 40 конкуренцията на клей във френския град Сен-Пале сюр Мер с награден фонд 40 000 $. На финала тя надви над литовката Юстина Микулските.

С този триумф Топалова доближи номер 254 в ранглистата при дамите, а с това за момента вратите за огромния спорт наподобяват все по-широко отворени пред нея.

Преди да стартира да играе при дамите тя доближава номер 31 при девойките в международната класация. Играла е в главните схеми на шампионатите от огромния шлем - Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос, Уимбълдън.

Гергана Топалова е родена е на 22 февруари 2000 година в град Пловдив в семейство, в което никой не се занимава със спорт.

Казва, че за пръв път e пленена от играта на кортa, когато е доста дребна и внезапно попада наоколо до кортовете. Още тогава показва огромен капацитет и последователно стартира да изпъква. На 8 отива на първото си съзтезание - шампионат за деца до 10 години. Печели го и от този момент желае непрекъснато да бъде на корта - и по този начин до ден сегашен.

" В момента, в който хванах ракетата за пръв път, се влюбих в самия спорт ", тя за мотивацията и любовта си към тениса още от началото.

Така Топалова стартира тренировки в тенис школата на " Локомотив " в Пловдив и тренира там до 14 годишна възраст. В Пловдив се радва на опцията да следва образеца на Цветана Пиронкова, чиито триумфи също са свързани с кортовете, на които Гергана тренира.

Премества се в София в Тенис клуб " Малееви ", където прекарва две години. Тогава Гергана постоянно тренира с Магдалена Малеева, даже на Държавното състезание играе с нея формален мач и реализира победа, за която: " Да победиш играч, достигнал до № 4 в света е необикновено и дава убеденост, че ходя в вярна посока ".

Следва нейният интервал в Тенис клуб " Про Спорт ", а след това се реалокира да тренира в Тенис клуб " Левски ".

До момента в биографията си Топалова има извоювани шест трофеи на сингъл и четири на двойки на ITF. Предпочита да играе на клей. Идолите ѝ са Серена Уилямс, Рафаел Надал, Мария Шарапова, а обичаният ѝ удар в тениса е бекхенд.

Самата тя споделя, че с цел да има авариен вид отвън тениса следва интернационален бизнес и финанси. Любимите ѝ филми и книги са документално-биографични за международните топ тенисисти.

За дисциплината при подготовката и загубата на форма Гергана Топалова разсъждава оптимистично, като: " Няма играч, който да не е изпадал в черна дупка с следващи загуби. Трябва да си положителен и да вярваш, че нещата не постоянно ще са зле ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР