Тя е Стефани Фрапар и е пионер. В четвъртък вечер

...
Тя е Стефани Фрапар и е пионер. В четвъртък вечер
Коментари Харесай

Стефани, която вдъхнови нежната революция във футболното съдийство

Тя е Стефани Фрапар и е пионер.

В четвъртък вечер високата едвам 164 см французойка ще се трансформира в първата жена, управлявала мач на Световно състезание по футбол за мъже.

Стефани е на 38 години, родена е в дребното градче Льо Плеси Бушар с население от едвам 8000 поданици. Но името ѝ от дълго време е добре известно на феновете на играта. Започва да съдийства още на 13-годишна възраст, на 19 свири първия си мъжки дуел, а от 2011-а е интернационален съдия. През последните 4 години кариерата ѝ се развива стремглаво, като в този интервал управлява край на Световно състезание за дами, мачове от френската Лига 1, подготовка за Световно състезание, конфликт от Шампионската лига, както и финала за Суперкупата на Европа сред Челси и Ливърпул. При всеки един от тези моменти, тя написа история .

Историята ще продължи да се написа и в срещата сред Германия и Коста Рика. Предварителните упования сочат, че това ще е един от най-тежките за рефериране конфликти от груповата фаза на Мондиала, защото залогът е голям. Ситуацията в група Е е такава, че шокиращо Бундестимът е със единствено една точка, а опасността от срамно отпадане е действителна. Победата е наложителна за селекцията на Ханзи Флик, само че костариканците са костелив орех. Те претърпяха провал в първия си мач, бивайки разгромени от Испания с 0:7, само че след това надделяха Япония. Нито един от двата отбора не държи ориста си изцяло в свои ръце, само че трите точки са жизненоважни. Всички предпоставки са налице за дуел, нагорещен от страсти, конфликти и противоречиви моменти. Но мадам Фрапар е потвърдила, че умее да се оправя и с най-големите компликации на игрището.

Мнението на шефа на съдиите на ФИФА Пиерлуиджи Колина е повече от красноречиво:
Те не са тук, тъй като са дами, а тъй като са съдии на ФИФА. За мен най-важно е качеството, а не полът. А те имат качества. И се надявам, че назначенията на дами за мъжки мачове напълно скоро ще се приема като нещо изцяло естествено, а не като сензация.
Вероятно ви е направило усещане, че именитият италианец приказва в множествено число. Да, тъй като бригадата е напълно дамска. Мексиканката Карен Диас и бразилката Неуза Бак ще асистират на Фрапар. Тук би трябвало да прибавим, че още три дами чакат своя късмет в Катар. Ямашита Йошими от Япония и Салима Мукансанга от Руанда могат да получат наряд като основни съдийки, а американката Катрин Несбит е в листата на страничните арбитри. Последната, прочее, е част от ВАР екипа за Германия – Коста Рика.

Световното състезание в Катар ще остане като едно от най-противоречивите в историята. Заради избора на хазаин, поради времето, по което се организира, поради несъгласията в страната, що се касае до отношението към работниците-мигранти, ЛГБТ-общността, и... дамите. Все проблеми, които в никакъв случай няма да получат еднопосочен отговор, и всеки ще има лични възгледи. И въпреки всичко, някак алегорично е, че тъкмо в Катар ще станем очевидци на първия мач в историята на Мондиал, управителен от жена.

А Стефани Фрапар в действителност умерено може да бъде избрана като дамата, чийто гальовен облик е синоним на революционните промени в света на футбола. И която не стопира да проправя пътя на други дами, които имат желанието и качествата да са част от него.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР