Тя е сред стоте най-влиятелни хора на списание Time за

...
Тя е сред стоте най-влиятелни хора на списание Time за
Коментари Харесай

Алисън Филикс: Безплатно сменяме маратонките на клиентки след бременност

Тя е измежду стоте най-влиятелни хора на списание Time за 2020 година и 2021 година Ще навърши 37 година през ноември. 
На 200 метра Алисън Филикс е олимпийски първенец от 2012 година, троент международен първенец (2005–2009), повторен олимпийски сребърен медалист (2004, 2008) и бронзов медалист от Световното през 2011 година На 400 метра тя е международна шампионка за 2015 година, сребърен медалист от Световното през  2011 година, сребърна олимпийска медалистка за 2016 година, международна бронзова медалистка за 2017 година и бронзова олимпийска медалистка за 2020 година На къси дистанции Феликс е десеткратен народен първенец на Съединени американски щати...
Филикс става първата лекоатлетка, която в миналото е печелила седем олимпийски златни медала. Тя е и най-награждаваната жена в историята на олимпийските игри по лека атлетика и най-награждаваната американска лекоатлетка в историята на олимпийските игри. Списъкът с успехите й е доста по-дълъг.

Но не по-малко са успехите на лекоатлетката на попрището в отбрана на женските права.  
Спортистката редуцира графика си за надпревари през 2018 година, заявявайки: „ През 19-те години, откогато тичам на пистата, в никакъв случай не съм си давала отмора. Никога не съм имала година, в която да съм се чувствала умерено. " Истината е, че спортистката е решила да стане майка. Оказва се, че бременността ще е сложна. По време на прегледа на 32-та седмица от бременността лекарите откриват, че Филикс е развила прееклампсия. Това е положение, което се среща релативно постоянно при дамите с афро-американски генезис. Симптомите са високо кръвно налягане и евентуално рискови увреждания при раждането. Сърдечният темп на бебето се забавя, атлетката би трябвало да роди по неотложност и се подлага на цезарово сечение при започване на седмия месец. На бял свят идва дъщеричката й Камрин. (Рекордьорката е омъжена за американския спринтьор Кенет Фъргюсън.)
По-късно Филикс свидетелства пред Комитета на Камарата на представителите на Съединени американски щати в спор по отношение на високата смъртност при тъмнокожите майки: 
„ Изследванията демонстрират, че съществуват расови пристрастия в нашата система за опазване на здравето във връзка с майките. Здравните специалисти им отделят доста по-малко време, подценяват болката на пациентите си с друг цвят на кожата, подценяват признаци и отхвърлят недоволства. “ 
При администрацията на Барак Обама Филикс служи в президентския съвет по фитнес, спорт и хранене. Полага старания за налагането на налични и устойчиви стратегии за физическа интензивност и хранене измежду американците от всички възрасти. Участва в просветителни клипове, насърчаващи здравословната учебна закуска. В Бразилия търси способи за лекуването и ресоциализацията на 510 младежи с увреждания или идващи от маргинализирани общности. Проповядва полезността на спорта, който възпитава духа в борбеност и дисциплинираност.
Когато Алисън Филикс забременява, мениджърите на спонсориращата я компания Nike, чието рекламно лице е тя към оня миг, вземат решение да понижат със 70% сумите по контракт поради това, че чака бебе и ще е отвън строя известно време. 
Лекоатлетката се отхвърля от Nike и основава собствен личен бранд обувки за тичане - Saysh. Състезава се с тях на Олимпиадата в Токио под слогана „ Знам си мястото ". (Впоследствие Nike се разкайват за дискриминационната си политика и стават доста по-толерантни към жените-спортистки, с които работят.)
Преди година, когато на пазара излизат маратонките Saysh Ones, Филикс написа в Инстаграм за едно свое решение, което взривява клиентите на нейната марка. Тъй като по време на бременност структурата на женското тяло се трансформира и от време на време младите майки след раждането към този момент носят един номер по-големи обувки, Филикс им дава обещание, че ще им размени гратис остарелия чифт отпреди бременността с нов - един номер по-голям. 
„ Крайно време беше някой да направи нещо такова. Продължавам да се изучавам какъв брой е значимо ти да задействаш измененията, вместо общително да молиш за такива. През последната година се старая да направя света по-добро място за дамите и с това е обвързвана новата политика на Saysh " - изяснява лекоатлетката.
Преди месец най-успешната лекоатлетка за всички времена Алисън Филикс завоюва бронзов орден със смесената щафета на Съединени американски щати на 4 по 400 метра в последното съревнование в кариерата си. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР