Тя е специалистка по международно хуманитарно право, омбудсман и бивша

...
Тя е специалистка по международно хуманитарно право, омбудсман и бивша
Коментари Харесай

Новият български съдия в Страсбург. Коя е Диана Ковачева

Тя е специалистка по интернационално филантропично право, омбудсман и някогашна правосъдна министърка на ГЕРБ . А през идващите 9 години ще бъде новият български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург.

В сряда Диана Ковачева беше определена за позицията от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след балотаж. Това се случи, макар че професионалната общественост имаше различен любимец.

Съдът в Страсбург е най-важният европейски съд по правата на индивида и решенията му са наложителни за всички страни, утвърдили Европейската спогодба за правата на индивида.
Как протече изборът
В Страсбург Ковачева ще заеме мястото на досегашния български представител - Йонко Грозев, чийто мандат изтича през април.

Съдиите в Европейски съд по правата на човека са общо 46, колкото са и страните, които са приели конвенцията. Всяка от страните излъчва по един собствен арбитър. Той обаче заема позицията в самостоятелно качество, т.е. не съставлява страната, от която идва.

Съдиите се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) , в която България има шестчленна делегация. Освен Ковачева другите двама български претенденти бяха съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова и шефът на Европейското учебно заведение по наложително осъществяване Драгомир Йорданов .

След като бяха изслушани от комисията по асортимент на претендентите, тя предложи на ПАСЕ да избере Вълкова. В сряда обаче най-вече гласове получи Ковачева. По информация на това се е случило след акция на ГЕРБ по линия на политическите фамилии в европарламента.
Коя е Диана Ковачева
Диана Ковачева е измежду дребното експерти по интернационално филантропично право в България. Тя приключва „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (СУ) през 1999 година, а по-късно пази магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и правосъдна система от Университета Нанси II във Франция.

Авторка е на книги за Международният углавен съд и интернационалното право за отбрана на правата на индивида. От 2021 година е професор по интернационално право и интернационалните връзки в Института за страната и правото на Българската академия на науките (БАН).

Извън академичната си кариера Ковачева е директорка на българския клон на неправителствената организация " Прозрачност без граници " (Transparency International – България) сред 2002 и 2011 година

През 2011 година е назначена за министърка на правораздаването в първия кабинет на Бойко Борисов . Заема поста до 2013 година В този интервал тя председателстваше Висшият правосъден съвет при избора на Сотир Цацаров за основен прокурор. Въпреки че тогава за поста имаше трима претенденти, Ковачева не даде опция да бъдат гласувани номинациите на другите двама.

През 2016 година Ковачева беше определена за заместник-омбудсман на България, а по-късно и за омбудсман, като заема поста и все още.
Какво е Европейски съд по правата на човека
Европейски съд по правата на човека е основан от Съвета на Европа за да подсигурява спазването на правата, заложени в. Той се произнася по самостоятелни или държавни тъжби, в които се твърди за осъществени нарушавания на цивилен и политически права, посочени в конвенцията.

Всички страни, утвърдили конвенцията, са задължени да извършват решенията на съда.

През последните години той се е произнасял по значими случаи, свързани с България, като да вземем за пример делото, на някогашния престолонаследник Симеон Сакскобургготски , случаи на антисемитизъм или следствия на полицейско принуждение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР